Догори
Дати відгук

Сьогодні перший день весни

Варто дотримуватись екологічних правил та не зривати первоцвіти.

4 хв на прочитання01 Березня 2024, 11:36
 1 березня свято Перший день весни Підсніжники 1 березня свято Перший день весни Підсніжники
Поділитись:

Природа поступово починає прокидатись від зимового сну й оживає новими кольорами та звуками. Хоча в різні роки кліматична весна починається в різні дні, перший день офіційної весни є символом нового відродження природи. Весняне пробудження надихає кожного більш активніше виходити на вулицю та насолоджуватись теплішою погодою, більшою кількістю сонячних днів та свіжим повітрям. 

Навесні всім кортить помилуватись першими весняними квітами, проте варто дотримуватись екологічних правил та не зривати первоцвіти, такі як підсніжники тощо — це важливо для збереження біорізноманіття та екосистеми. За зривання чи продаж первоцвітів загрожує штраф.

Оскільки снігу майже не лишилось, а нової рослинності здебільшого ще немає — поля та плавні озер і річок вкриті сухостоєм, який полюбляють палії. Найчастіше це діти. Якщо у вас є діти, нагадайте їм про шкоду для довкілля та про значний штраф або навіть увʼязнення за випалення сухостою — залежно від тяжкості завданих збитків. 

З поверненням тепла починають повертатись додому й перелітні птахи, які зимували в теплих країнах. Їх спів та гомін приносять більш повне відчуття весни. Однак ночі ще іноді бувають морозні, тож не поспішайте ховати годівнички до наступної зими — ситим пташкам легше пережити заморозки, а знайти корм на початку весни поки що важко. Також на цей час припадає пробудження комах і деяких тварин  із зимової сплячки — дехто вже прокинувся, а дехто прокинеться згодом. Вони вже невдовзі готуватимуться до сезону спарювання і вирощення своїх дітей, а поки що будуть зайняті пошуком чи створенням нових домівок, або переоблаштування старих. 

Весна — це час початку підготовки до наступної зими, адже чим раніше почати, тим краще можна бути готовими. Увесь тваринний і рослинний світ саме так і живе — від циклу до циклу, який символізує  вічність.

Тепліша погода, відсутність рослинності та снігу — це найкращий період для початку перших весняних робіт на городі чи подвірʼї після зими. Саме час навести лад, або скопати город після зими чи почати готуватись до чергової посівної. 

Більше сонячних днів — це можливість використовувати менше електроенергії, частіше використовуючи природне освітлення та тепло. Також можна активніше використовувати сонячну енергію для опалення і нагріву води.

Кожна пора року має свої народні та релігійні свята та прикмети і весна не є виключенням. Вже незабаром розпочнеться святкування Масниці — тижня народного прощання з зимою, коли тепло перемогло холод, а життя перемогло смерть. Народні прикмети говорять, що якщо в перший день березня (день Явдохи) сонце світить яскраво, то літо буде спекотним, але плодовитим.

Народні повірʼя кажуть, що Явдоха має ключі від весняних вод і цього дня птахи починають повертатися з вирію. Зустрічаючи ластівку, люди кидали жменю землі і вигукували: "На тобі, ластівко, на гніздо!". Дівчата сходилися групами, співаючи веснянки. Вважалося, що годуючи бездомну тварину та приймаючи її додому, можна забезпечити собі довге та щасливе життя без фінансових проблем.

Прикмети цього дня:

 ▪️ Яка Явдоха, таке і літо.

 ▪️ Якщо дме вітер з південної сторони, літо буде теплим.

 ▪️ Зранку сонячно - цього року можна чекати на хороший урожай картоплі.

 ▪️ Дощ 1 березня  вказує на те, що літо буде мокрим і холодним.

 ▪️ Якщо в цей день заметіль - весна буде затяжною, а рік неврожайним.

 ▪️ З даху крапає - до теплого літа.

 ▪️ Сніг іде - восени буде багато грибів.

 ▪️ Якщо в цей день багато калюж - влітку буде багато меду.

Іменини в цей день святкують:

Ганна, Антоній (Антон), Антоніна, Василь, Веніамін, Дар'я (Дарина), Домініка, Євдокія, Іван, Микола, Надія, Нестор, Олександр, Олександра, Ольга, Петро.

Природа оживає навесні, а живить нас цілий рік. Тож нехай ваш перший день весни буде успішним та щасливим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитання3 години тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання11 годин тому
Рецепт приготування Сирна запіканка Манна крупа
Рецепт приготування ніжної сирної запіканки з манною крупою
1 хв на прочитання14 годин тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання17 годин тому
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання18 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання19 годин тому
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання20 годин тому
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитаннядень тому