Догори
Дати відгук

Сьогодні Міжнародний день охорони здоров'я вуха і слуху

За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 мільйонів осіб.

2 хв на прочитання03 Березня 2021, 12:30
За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 мільйонів осіб За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 мільйонів осіб
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заснувала спеціальний день, присвячений охороні здоров'я вуха та слуху. Щорічно 3 березня відзначається Міжнародний день охорони здоров'я вуха та слуху (International Day for Ear and Hearing).

На сьогодні втрата слуху вважається найпоширенішою сенсорної формою інвалідності у світі. За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 мільйонів чоловік.

Наразі немає офіційної статистики щодо кількості нечуючих українців. За даними Українського товариства глухих, обласні і територіальні організації УТОГ об'єднують понад 50 тисяч громадян України з порушеннями слуху та мовлення.

Основними причинами глухоти та приглухуватості (неповної втрати слуху) називають генетичні порушення, хронічні інфекції вуха, ряд захворювань: краснуха, кір, свинка, менінгіт, а також вплив деяких лікарських препаратів і шкідливих факторів навколишнього середовища, передусім шуму.

Все більше занепокоєння у медиків спричиняє зростаючий рівень впливу гучних звуків у культурно-розважальних і спортивних установах, таких як нічні клуби, дискотеки, паби, бари, кінотеатри, концертні зали, стадіони та навіть фітнес-центри. Регулярний вплив гучних звуків створює серйозну загрозу розвитку незворотної втрати слуху.

За оцінками ВООЗ, 1,1 мільярда молодих людей у світі можуть бути схильні до ризику втрати слуху через небезпечну практику слухання. Понад 43 мільйонів осіб у віці 12–35 років із різних причин мають втрату слуху, що приводить до інвалідності. Тому ВООЗ у співпраці з партнерами усього світу попереджає молодих людей і їхні сім'ї про ризики втрати слуху під впливом шуму та закликає приділяти цій проблемі більше уваги.

Дотримання основних правил профілактики допоможе зберегти здоров'я органів слуху:

  • ретельно стежити за чистотою вушних раковин;
  • уникати місць із підвищеною концентрацією шумів;
  • у разі виникнення запальних захворювань вух негайно звертатися на консультацію до отоларинголога;
  • НЕ засовувати до слухового проходу гострі предмети;
  • своєчасно лікувати захворювання носоглотки.

Відзначимо,  є п’ять суперпродуктів для зміцнення здоров’я нирок. Суперпродуктами прийнято називати ті види їжі, які містять особливо багато антиоксидантів, вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.

Нагадаємо, вчені довели, що сніданок позитивно впливає на оцінки дитини у школі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.