Догори
Дати відгук

Смог над Україною: брудне повітря йде на Південь

Потрібно розвивати мережу станцій моніторингу

6 хв на прочитання17 Квітня 2020, 17:13
Дані про якість повітря в містах, де є станції громадського моіторингу станом на 11 годину 17 квітня
Дані про якість повітря в містах, де є станції громадського моіторингу станом на 11 годину 17 квітня
Поділитись:

Забруднені повітряні маси з Києва поширюються на південь України. В останні години різко погіршилась якість повітря у Дніпрі та Запоріжжі. Громадські системи моніторингу повітря фіксують високий та дуже високий рівень забруднення. Про це повідомляють активісти проекту Чисте повітря для України.

На думку науково-технічного радника проекту Максима Сороки, це повітряна маса, забруднена дрібнодисперсним пилом різного хімічного складу та походження. За фактом це аерозоль речовин, який виник у наслідок несприятливих метеорологічних умов - висока швидкість вітру, перепади тиску, вертикальні переміщення тощо (хоча самі складові аерозолю виникли внаслідок недолугої діяльності людини – ред.).

«Наразі його хімічний та структурний склад невідомий. Теоретично це суміш мінеральних порід, чорного вуглецю, органічних речовин ґрунту, попелу. Без фізико-хімічного дослідження – все це припущення, нехай і обґрунтовані. Маю надію що влада міста Київ вже відібрала на проби цього аерозолю та надасть результати аналізу (не відібрала, бо Київ не має своє комунальної лабораторії – ред.)», – зазначає Максим Сорока.

Тільки після ретельного дослідження хімічного складу та структури можна дійти висновку щодо походження цих часточок.

«Моя думка, що ці дрібнодисперсні часточки утворилися «зсувом» з верхніх шарів розораних сільськогосподарських земель, «голих» ґрунтів міської забудови та зі згарищ від пожеж, яку лютували на півночі України останні три тижні. Специфічний запах наштовхує на думку, що саме ці згарища стали основним джерелом викиду», – повідомляє експерт.

Наскільки це небезпечно для здоров’я?

дані станом на 22.30 16 квітня. Видно, що на Півдні повітря ще відносно чисте

Не знаючи хімічний склад важко оцінити специфічну токсичну, мутагенну (генетичні зміни – ред.) або канцерогенну (провокування ракових захворювань – ред.) дію цього аерозолю.

«В будь-якому випадку, цей аерозоль (як дрібнодисперсні часточки РМ2.5 та РМ10) має загальну подразнюючу та фіброгенну (ущільнення сполучної тканини, втрата пружності – ред.) дію на тканини органів дихання. Якщо підтвердиться вміст чорного вуглецю – тоді велика вірогідність адсорбції (приєднання – ред.) високотоксичних органічних сполук (продуктів згорання) на поверхні цих часточок», – уточнює консультант «Чистого повітря».

Наразі до цього аерозолю потрібно ставитись як до фактору підвищеної небезпеки.

«У цих умовах в особливій групі ризику - діти, особи похилого віку, люди що страждають серцево-судинними захворюваннями, хронічними захворюваннями легень та дихальних шляхів. Тому потрібно використовувати засоби захисту органів дихання, обмежити час перебування на відкритому повітрі, частіше проводити вологе прибирання приміщень тощо», – радить Максим Сорока. Як просидіти без провітрювання добу або більше якщо смог не розвіється, він не повідомляє.

Чи це через кліматичні зміни?

Щодо ключового значення саме кліматичних змін експерт має сумніви.

«Я раджу колегам не спекулювати кліматичним чинником виникнення цієї забрудненої маси атмосферного повітря. Кліматичний фактор зіграв свою роль – посуха не тільки висушила верхні шари ґрунту сільськогосподарських земель, вона також збільшила ризики пожеж та поширення полум’я. Якщо в цій ситуації винний лише кліматичний фактор – тоді: кліматичний фактор так само як і несприятливі метеорологічні умови були на більшості території України. У цьому випадку чому ця ситуація виникла саме поблизу Київської області? Якщо кліматичний фактор однорідно впливає на виникнення такої «пилової бурі», чому вона виникла тільки на певній території? Тому я вважаю кліматичний фактор у цій ситуації не головним», – впевнений Максим Сорока.


«Пилова буря - це якраз частина тих кліматичних змін, які настали. Так, її спровокували погодні умови, сильний вітер, посуха. Але посуха - наслідок осушування боліт і знищення заплав річок. Розораність країни теж фактор, зрубані лісосмуги - теж. Кліматичні зміни - причина, погодні умови - пусковий механізм реалізації цієї причини. А не так, як це пояснюють Кульбіда та КМДА», – експерт ЕкоПраво-Київ Олаф Лівзфолл


Чи можна зрозуміти де виникло це забруднення повітря?

Ця ситуація яскраво демонструє повну неспроможність державної системи моніторингу повітря.

«Наразі усі спостерігають за розвитком подій через громадські системи моніторингу повітря. Я наводжу приклади динаміки поширення цього аерозолю з найрозвинутішої системи громадського моніторингу ЕкоСіті, – констатує Максим Сорока.

В останні два роки громадські та природозахисні організації активно встановлювали станції громадського моніторингу повітря.

«Минулого року в рамках нашого проекту «Чисте повітря для України» встановлено понад 25 станцій, цього року заплановано ще 20 – проте більшість таких ініціатив фокусується на промислових містах та агломераціях (Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Харків, Маріуполь). Довкола міста Київ дуже мало станцій щоб чітко відстежити місце виникнення та походження цього аерозолю. Ця ситуація дає нам чітко зрозуміти – що настали часи змін у державній системі моніторингу атмосферного повітря. Держава має визнати індикативні (індикативні вимірювання - вимірювання, які відповідають вимогам щодо якості даних, які є менш суворими, ніж вимоги до фіксованих вимірювань – ред.), трекінгові та інші альтернативні методи моніторингу атмосферного повітря, які вже давно визнані у світовій науковій та професійній спільності як один з напрямків Сitizen science for clean nature (участь громадян у дослідженнях заради чистого довкілля – ред.)», - наполягає громадський експерт з чистого повітря.

Шо робити людям?

Пан Максим рекомендує не панікувати і приєднуватися до систем громадського моніторингу повітря та встановлювати станції моніторингу у себе вдома.

«Це дуже легко зробити – головне це мати бажання. Я раджу якісні та сучасні станції #OXYGEN та #AirMAX, які за підтримки нашого проекту розробила команда техно-хакерів з Івано-Франківська EcoCity  Наразі це найсучасніші станції громадського моніторингу у сегменті України», – резюмує Максим Сорока.


"Способів індивідуального захисту крім протигазів від цієї біди немає. Тому єдиний спосіб вижити - змусити владу усіх рівнів стоврити належну систему моніторингу та зупинити або відчутно зменшити забруднення повітря усіма джерелами", - коментує ситуацію експерт ЕкоПраво-Київ Олаф Лівзфолл

Як ми вже писали, у Києві на ранок зберігається один з найвищих рівнів забруднення повітря у світі.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитанняВчора
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання2 години тому
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитанняВчора
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитанняВчора
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитанняВчора
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитанняВчора
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитанняВчора