Догори
Дати відгук

Смерть від жиру: чим небезпечний «пивний» живіт

2 хв на прочитання25 Вересня 2020, 09:01
Поділитись:

«Пивний» живіт підвищує ризик смерті навіть у струнких  людей, повідомляють вчені з Сенманського університету медичних наук в Ірані і Торонтського університету в Канаді. Навіть якщо маса тіла знаходиться в межах норми, надлишок жиру в області живота може привести до серйозних проблем зі здоров'ям. Дослідження було опубліковане в журналі  British Medical Journal.

«Ожиріння пов'язане з підвищеним ризиком передчасної смерті, - пишуть автори роботи. - Надмірні відкладення жиру призводять до системних запалень, окисного стресу, інсулінорезистентності, зростання кров'яного тиску і ендотеліальної дисфункції, а також пов'язані з більш високим ризиком серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, захворювань нирок і неврологічних розладів. Приблизно третина населення світу страждає від зайвої ваги або ожиріння».

Автори роботи звернули увагу, що індекс маси тіла, який використовується як поширений показник ожиріння (і ризику розвитку супутніх захворювань), насправді слабо відображає реальний стан організму, так як не враховує м'язову масу і регіональні відкладення жиру в організмі.  

Вчені провели мета-аналіз більше 70 досліджень, присвячених зв'язку показників ожиріння,   в розглянуті дослідження увійшли дані більше 2,5 млн осіб з різних країн. Виявилося, кожні зайві 10 см в об'ємі талії пов'язані з ростом ризику передчасної смерті на 11%.

Значущої різниці в результатах не спостерігалося навіть при поправці на індекс маси тіла і інші фактори. Великий живіт міг бути присутнім навіть у відносно струнких людей, і їм він ніс ті ж небезпеки, що і більш вгодованим.

«Люди повинні більше турбуватися про свою талії, а не фокусуватися тільки на вазі або індексі маси тіла, - каже Тоніф Ахмад Хан, провідний автор дослідження. - Обсяг талії відображає кількість вісцерального жиру. Схуднути в тій чи іншій частині тіла ізольовано не можна, але дієта і фізичні вправи допоможуть зменшити обсяг талії і, отже, кількість жиру в області живота ».

Вісцеральний жир - це жир, який знаходиться навколо органів в черевній порожнині. Його надлишок пов'язаний з високим холестерином, високим кров'яним тиском, хворобами серця, діабетом і інсультом. Відповідно, збільшення кількості вісцерального жиру може збільшити і ризик смерті від цих хвороб, пояснює Хан.

Відомо, які ковдри вбережуть від безсоння та депресії.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.