"Корисний соус – це приготовлений удома. Мені подобається домашній кетчуп, по-перше, його легко готувати, по-друге, смак можна регулювати під різні страви, а по-третє, ви точно знаєте, що в складі лише натуральні інгредієнти." - Євген Клопотенко.
Кетчуп можна зберігати і в холодильнику, і закривати на зиму в банки.
Які ще інгредієнти можна додавати в кетчуп?
Томати. Як правило, для кетчупу беруть червоні томати, але цілком можна експериментувати. Спробуйте приготувати кетчуп із рожевих томатів, жовтих або взагалі чорних. Мікс томатів теж можна використовувати. Головна порада – вибирайте м’ясисті сорти томатів, в яких менше насіння, тоді соус вийде більш насиченим за смаком.
Солодкий перець і чилі. У моєму рецепті кетчупу немає солодкого перцю, але ви можете проекспериментувати і додати один солодкий перець. Якщо взяли жовті томати, то можна взяти і жовтий солодкий перець. Також, в соус можна додати чилі, щоб зробити соус трохи пекучим.
Сливи і абрикоси. Ніжніший смак вийде у кетчупу, якщо до нього додати сливи і абрикоси. Якщо хочете кетчуп «із димком», можна додати копчену грушу або чорнослив – вийде дуже смачно. А ось кількість інгредієнтів регулюйте під свій смак.
КРОК 1
Візьміть 1,5 кг томатів, помийте, і вичавіть із них сік за допомогою соковижималки. Я рекомендую використовувати таку ж шнекову соковижималку, як у мене. Так у вас вийде ідеально смачний сік.
КРОК 2
Далі одну ріпчасту цибулю та одну моркву очистіть і поріжте середнім кубиком. При бажанні можете потерти моркву на крупній тертці. Розігрійте сотейник із 5 ст. л. соняшникової олії та обсмажте в ньому цибулю й моркву на середньому вогні до прозорості цибулі.
КРОК 3
Додайте томатний сік.
КРОК 4
Далі додайте 6-7 бутонів гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, ½ ч. л. звичайної або копченої паприки і кілька дрібок солі. Варіть соус у сотейнику на середньому вогні близько години або доки він не зменшиться в обсязі приблизно в два рази.
КРОК 5
Дістаньте великі горошини духмяного перцю за допомогою ложки, бутони гвоздики я не дістаю, а перебиваю разом із соусом у блендері. Перебийте масу в чаші блендера до отримання однорідної консистенції.
КРОК 6
Перелийте готовий кетчуп назад у сотейник, додайте 3-4 ст. л. оцту та при необхідності сіль до смаку.
КРОК 7
Якщо хочете додатково згустити соус, то можете додати 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, попередньо розведеного в невеликій кількості холодної води. Доведіть соус до кипіння та розлийте в стерилізовані банки.
КРОК 8
Доведіть соус до кипіння і розлийте в стерилізовані банки.