Смачний кетчуп на зиму: простий рецепт

3 хв на прочитання06 Жовтня 2022, 12:30

Легкий рецепт від Клопотенка

"Корисний соус – це приготовлений удома. Мені подобається домашній кетчуп, по-перше, його легко готувати, по-друге, смак можна регулювати під різні страви, а по-третє, ви точно знаєте, що в складі лише натуральні інгредієнти." - Євген Клопотенко.

Кетчуп можна зберігати і в холодильнику, і закривати на зиму в банки.

Які ще інгредієнти можна додавати в кетчуп?

ЯК ПРИГОТУВАТИ СМАЧНИЙ ДОМАШНІЙ КЕТЧУП

Томати. Як правило, для кетчупу беруть червоні томати, але цілком можна експериментувати. Спробуйте приготувати кетчуп із рожевих томатів, жовтих або взагалі чорних. Мікс томатів теж можна використовувати. Головна порада – вибирайте м’ясисті сорти томатів, в яких менше насіння, тоді соус вийде більш насиченим за смаком.

Солодкий перець і чилі. У моєму рецепті кетчупу немає солодкого перцю, але ви можете проекспериментувати і додати один солодкий перець. Якщо взяли жовті томати, то можна взяти і жовтий солодкий перець. Також, в соус можна додати чилі, щоб зробити соус трохи пекучим.

Сливи і абрикоси. Ніжніший смак вийде у кетчупу, якщо до нього додати сливи і абрикоси. Якщо хочете кетчуп «із димком», можна додати копчену грушу або чорнослив – вийде дуже смачно. А ось кількість інгредієнтів регулюйте під свій смак.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КЕТЧУП 

ІНГРЕДІЄНТИ

На 1 л готового кетчупу:

 ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 

 КРОК 1

Візьміть 1,5 кг томатів, помийте, і вичавіть із них сік за допомогою соковижималки. Я рекомендую використовувати таку ж шнекову соковижималку, як у мене. Так у вас вийде ідеально смачний сік.

 КРОК 2

Далі одну ріпчасту цибулю та одну моркву очистіть і поріжте середнім кубиком. При бажанні можете потерти моркву на крупній тертці. Розігрійте сотейник із 5 ст. л. соняшникової олії та обсмажте в ньому цибулю й моркву на середньому вогні до прозорості цибулі.

 КРОК 3

Додайте томатний сік.

КРОК 4

Далі додайте 6-7 бутонів гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, ½ ч. л. звичайної або копченої паприки і кілька дрібок солі. Варіть соус у сотейнику на середньому вогні близько години або доки він не зменшиться в обсязі приблизно в два рази.

 КРОК 5

Дістаньте великі горошини духмяного перцю за допомогою ложки, бутони гвоздики я не дістаю, а перебиваю разом із соусом у блендері. Перебийте масу в чаші блендера до отримання однорідної консистенції.

 КРОК 6

Перелийте готовий кетчуп назад у сотейник, додайте 3-4 ст. л. оцту та при необхідності сіль до смаку.

КРОК 7

Якщо хочете додатково згустити соус, то можете додати 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, попередньо розведеного в невеликій кількості холодної води. Доведіть соус до кипіння та розлийте в стерилізовані банки.

 КРОК 8

Доведіть соус до кипіння і розлийте в стерилізовані банки.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: