Шоколад давно став одним із найулюбленіших ласощів для жителів Землі. Його люблять дорослі та діти, а лікарі рекомендують навіть їсти шоколад у похмурі дні або коли немає настрою. Відомо також, що якісний продукт швидко вгамовує апетит, стимулює вироблення гормонів радості – ендорфінів, дарує енергію та сприяє активізації розумової діяльності.
Для любителів цукерок або солодких плиток є безліч різновидів шоколаду – білий, молочний, гіркий та ін. Усі вони однаково корисні та смачні.
Ще сто років тому лікарі запевняли, що шоколад здатний вилікувати від деяких хвороб: наприклад, від мігрені. Сьогодні стверджувати це без тіні сумнівів навряд чи хтось буде.
А ось у тому, що якісний гіркий шоколад здатний знижувати артеріальний тиск, сучасні медики не сумніваються.
За словами лікаря-кардіолога, всього кілька шматочків продукту на день допоможе тримати рівень тиску в нормі.
– Темний шоколад сприяє розширенню кровоносних судин та знижує, таким чином, тиск. У деяких випадках якісний продукт може навіть замінити традиційні ліки. Наприклад, якщо нездужання сталося поза домом, – стверджує експерт.
Нещодавно американські вчені провели серію досліджень, в ході яких з’ясувалося, що какао, багате на флавоноїди, помітно покращило кілька показників здоров’я серця в короткостроковій перспективі. Зокрема через високий рівень вмісту цих речовин темний шоколад і сприяє розширенню судин. У результаті кров тече по них вільно та без проблем.
Щоб зафіксувати результат та тримати найважливіший показник здоров’я в нормі, можна їсти шоколад щодня, але потроху (2-3 шматочки), радить фахівець. При перевищенні дозування може виявитися інший ефект – зайва вага.