Словаччина хоче заборонити вакцини проти коронавірусу: подробиці

5 хв на прочитання14 Жовтня 2024, 20:49
Фото з відкритих джерел

«З'ясувати, хто саме збагатився у Словаччині за рахунок непотрібних закупівель медичних матеріалів і вакцин».

У Словаччині на початку жовтня подала у відставку Міністр охорони здоров'я Зузана Долінкова. Вона є представником соціал-демократичної партії «Голос — соціальна демократія» — політичної сили в уряді прем'єр-міністра Роберта Фіцо, лідера лівоцентристської партії «Курс — соціальна демократія». Про подробиці скандалу розповідає Deutsche Welle.

Долінкова, яка очолювала міністерство менше ніж рік, пояснила своє рішення розбіжностями з приводу бюджету, який передбачає масштабні скорочення фінансування системи охорони здоров'я. Однак головною причиною називають доповідь, представлену ​​тиждень тому Петером Котларом, уповноваженим уряду з розслідування пандемії ковіду.

У доповіді не лише ставиться під сумнів сама наявність пандемії, а й міститься заклик заборонити в Словаччині вакцинацію mRNA-вакцинами, розробленими західними компаніями, такими як Biontech/Pfizer та Moderna. Багато експертів не погоджуються з такими висновками. За їхніми словами, зазначені вакцини допомогли значно знизити кількість смертей від коронавірусу та пом'якшити наслідки пандемії.

Саме цю тезу й заперечує Котлар.

«Найсерйозніший наслідок усієї цієї надуманої операції під назвою пандемія COVID-19 — загроза здоров'ю людей і підтвердження наївності населення планети, яке підсвідомо має бути слухняним», — заявив уповноважений уряду на презентації своєї доповіді.

Петер Котлар, представник правоконсервативної Словацької національної партії, що входить до правлячої коаліції, під час пандемії ковіду виступав на YouTube проти заходів, вжитих тодішнім урядом, наприклад, проти вакцинації. На думку аналітиків, це принесло йому значну популярність, яка пізніше допомогла стати депутатом парламенту.

Тим часом, заклик Котлара до заборони mRNA-вакцин підтримав і сам прем'єр-міністр Фіцо.

«Ви всі знаєте, що особисто я завжди був проти вакцинації експериментальними вакцинами проти COVID», — нагадав прем'єр у зверненні до нації, оприлюдненому у Facebook у минулі вихідні.

І додав, що має «багато знайомих», у яких виникли серйозні проблеми зі здоров'ям після вакцинації від ковіду. Фіцо також закликав Котлара з'ясувати, хто саме збагатився у Словаччині за рахунок «непотрібних закупівель медичних матеріалів і вакцин».

Словаччина виявилася однією з найбільш постраждалих країн світу за кількістю смертей, пов'язаних із пандемією. У цій центральноєвропейській державі з п'ятимільйонним населенням від COVID померло понад 21 000 осіб. Окрім поганої системи охорони здоров'я, яка недостатньо фінансується, цьому, вважають аналітики, сприяли кампанії з дезінформації, недовіра до сучасних західних вакцин і недооцінка небезпеки самого ковіду.

Така недовіра призвела до того, що багато словаків відмовилися від західних вакцин і захотіли щепитися лише російською вакциною «Спутнік V». Навесні 2021 тодішній прем'єр-міністр Ігор Матович відправив урядову делегацію до Москви, щоб запастися «Спутніком V». Однак після того, як ЄС не визнав російської вакцини, її в результаті не стали використовувати й у Словаччині, і закуплений препарат довелося знищити.

Проте уряд прем'єр-міністра Роберта Фіцо зберігає своє негативне ставлення до mRNA-вакцин і сумніви щодо того, що пандемія, в принципі, мала місце. Як перший крок було оголошено про припинення співпраці у питанні ковіду зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

«Давайте хоча б разом зробимо правильний жест, припинивши застосування mRNA-препаратів доти, доки не буде доведено їхню ефективність і безпеку», — зажадав на презентації своєї доповіді Петер Котлар. За його словами, найсерйознішим висновком, який міститься в документі, є те, що такі препарати змінюють ДНК людини. mRNA-вакцини були недостатньо протестовані і тому небезпечні, переконаний Котлар.

«Це показує, до чого прийшла Словаччина після року правління Роберта Фіцо. Адже на момент пандемії ковіда Фіцо був, мабуть, найвищим лідером антиприщепного руху у Словаччині, а й у Європі», — так прокоментував те, що сталося, політолог Григорій Месежніков, голова Інституту досліджень суспільних проблем (IVO) у Братиславі.

«Не можна боротися з антинауковими фактами. Ідеї пана Котлара продовжують знаходити підтримку в правлячій коаліції, тоді як у світових наукових колах вони не мають жодної підтримки», — зазначила пані Долінкова, оголошуючи про відставку.

Тимчасом перед початком використання під час пандемії mRNA-вакцини пройшли ретельне тестування у Європейському агентстві з лікарських засобів (EMA). У 2023 році Нобелівську премію в галузі медицини було присуджено Каталін Каріко і Дрю Вайсману, які зробили внесок у розробку вакцин проти коронавірусу, відкривши технологію mRNA.

Не дивно, що обурення у Словаччині щодо доповіді уповноваженого уряду було велике. Навіть словацькі суспільно-правові ЗМІ, які дедалі більше зазнають тиску з боку уряду, назвали його висновки хибними.

Багато лікарів і науковців перебувають у ще більшому жаху.

«Як науковці, які тривалий час займаються дослідженнями вірусів, ми глибоко стурбовані заявами Котлара, які він представив громадськості. Висловлені погляди ставлять під сумнів факти, які були перевірені та прийняті світовою експертною спільнотою та компетентними органами, і викликають занепокоєння у громадськості», — наголошується у зверненні групи експертів, розміщеному на сайті Словацької академії наук.

Опозиція також висловлює протест проти доповіді Котлара та його висновків.

«Якби у нас був конкурс на марність, Петер Котлар виграв би його. Уповноважений із розслідування пандемії не має ні аналізів, ні доказів, але він зловживає своїм становищем для поширення небезпечної дезінформації», — заявив Оскар Дворак, депутат парламенту від найбільшої опозиційної партії «Прогресивна Словаччина» та заступник голови парламентського комітету з охорони здоров'я.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: