Догори
Дати відгук

Російська вакцина проти COVID-19: безглузда і безжальна?

І не факт, що державний кордон нас від неї захистить

6 хв на прочитання15 Серпня 2020, 17:30
Поділитись:

Уже кілька місяців світ, затамувавши подих, спостерігає за перегонами кількох компаній, що працюють над вакциною проти коронавірусу. Китай, США та Велика Британія змагалися за те, хто стане фаворитом у цих перегонах. Зненацька 11 серпня Росія вустами свого беззмінного лідера Володимира Путіна заявила, що вже має вакцину. Проте замість того, щоб полегшено видихнути й вишикуватися в чергу, людство поставилося до цієї новини доволі насторожено. GreenPost розбирався, чому.

 

Чому «швидше» не може означати «краще»

Як ми пам’ятаємо, хоч би яким із семи можливих шляхів ішли розробники вакцини проти коронавірусу (інактивовані, невідтворюваний вірусний вектор, РНК, ДНК, білкова субодиниця, вірусоподібні частки, живі атенуйовані вакцини), їхній продукт має пройти 4 фази. Щоб потрапити на четверту фазу – дозвіл на вільний продаж вакцини – потрібно пройти три стадії розробки, які ВООЗ класифікує за стандартами Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США (знамените FDA – Food and Drug Administration). На цих трьох фазах науковці мусять з’ясувати ступінь ефективності та безпеки препарату, визначитися з дозуванням, перевірити сумісність вакцини з іншими ліками. Зрозуміло, все це вимагає великих ресурсів – причому не лише матеріальних і людських, у вигляді кваліфікованих кадрів та достатньої кількості добровольців, а й часових. Звичайно, дослідники працювали прискореними темпами, проте говорили, що на розробку вакцини знадобиться приблизно 18 місяців.

Із понад 200 вакцин проти COVID-19, які розробляються по всьому світу, декілька вже перебувають на третій фазі. Це означає, що за кілька місяців може йтися про перехід на четверту.

Тому спробу Росії поєднати третю та четверту фазу світова спільнота сприйняла як свідчення того, що в кращому разі російська вакцина виявиться звичайним плацебо.

На сайті одного з найпрестижніших наукових видань Nature з’явився матеріал про те, що, на думку дослідників, Росія не провела достатніх випробувань, щоб перевірити безпеку та ефективність вакцини, і виведення неадекватно перевіреної вакцини може загрожувати людям, які її отримають. Вони також можуть перешкоджати глобальним зусиллям щодо розробки якісних імунізацій проти COVID-19.

«Це необачне і нерозумне рішення. Масова вакцинація неправильно перевіреною вакциною неетична. Будь-яка проблема з російською вакцинаційною кампанією буде катастрофічною як через її негативний вплив на здоров'я, так і через те, що це ще більше спричинить неприйняття вакцин серед населення», – заявив Франсуа Баллу, генетик з Університетського коледжу Лондона.

Звісно, західних науковців можна запідозрити в тому, що вони потерпають через можливе захоплення росіянами ринку для збуту вакцин. Але самі росіяни дають набагато більше підстав для звинувачень.

 

Плагіат

В СРСР ніколи не гребували крадіжками інтелектуальної власності, хай то були художні твори або інженерні креслення. Російська протикоронавірусна вакцина «Спутнік-V» (спроба нагадати «піндосам», як СРСР свого часу обійшов їх у космічних перегонах) нібито має забезпечити надійний захист на два роки. Згідно з реєстрацією на ClinicalTrials.gov, вакцина, яку вводять у двох дозах, виготовляється з двох аденовірусів (що викликають ряд захворювань, включаючи застуду), які виражають спайковий протеїн коронавірусу. Про це так само йдеться в матеріалі на Nature.

Перша доза містить вірус Ad26 – той самий штам, який використовується в експериментальній вакцині, розробленій фармацевтичною компанією Johnson & Johnson із Нью-Брансвіку (Нью-Джерсі), та її дочірньою компанією Janssen. Друга, «бустерна», доза виготовлена ​​з вірусу Ad5, аналогічного до того, що його містить експериментальна вакцина, яку розробляє CanSino Biologics у Тяньцзіні (Китай).

Простіше кажучи, першу дозу росіяни «позичили» в американців, а другу в китайців.

Експерименти на людях

«Спутнік-V» перевірили лише на 38 учасниках, які отримали одну чи дві дози вакцини, причому спостерігали значні побічні ефекти (лихоманка, головний біль та подразнення шкіри в місці ін’єкції), і результати тестування росіяни вирішили не публікувати. Проте було вирішено, що вакцина буде проходити тестування третьої фази в Об'єднаних Арабських Еміратах, Саудівській Аравії та інших країнах. 20 країн Латинської Америки, Близького Сходу та Азії вже начебто надіслали запити на закупівлю мільярду доз, хоча наразі російські виробничі потужності можуть «видати на-гора» 500 мільйонів доз. Тобто йдеться про експеримент на п’ятистах мільйонах людей, які ще й заплатять за це – нехай і непрямо, через податки, за які їхні уряди закуплять експериментальну вакцину у Росії.

Британський імунолог Альтман занепокоєний тим, що вакцина може викликати у людей, які отримають її, а потім інфікуються SARS-CoV-2, загострену форму захворювання, яка виникає, коли антитіла, що утворюються вакциною, переносять вірус у клітини.

Ще однією проблемою може стати астма-подібна імунна реакція, яка стала проблемою для деяких експериментальних вакцин проти супутнього вірусу, який викликає ГРВІ (важкий гострий респіраторний синдром).

Проте навіть у самій РФ до даних дослідження «Спутнік-V» ставляться скептично. «Це просто смішно, давати авторизацію за цими даними», – каже Світлана Завідова, голова Російської асоціації організацій клінічних випробувань у Москві, яка працює з міжнародними фармацевтичними компаніями та науково-дослідними організаціями. Без завершеного випробування третьої фази Завідова також не впевнена, що буде зрозуміло, запобігає вакцина проти COVID-19 чи ні – і важко буде сказати, чи викликає вона якісь шкідливі побічні ефекти через прогалини в тому, як Росія відстежує наслідки лікарських засобів. «Наша система контролю за безпекою, я думаю, не найкраща», – визнає вона.

«Чого ви боїтеся більше – коронавірусу чи російської вакцини від нього?»

Жарти про російську вакцину з’явилися давно.

Та насправді ситуація може виявитися не лише смішною, а й трагічною. Так, цивілізований світ відразу чітко дав зрозуміти, що російську вакцину не купуватиме.

Але погана новина для України полягає в тому, що Володимир Зеленський уже попередньо домовився з Ізраїлем про закупівлю вакцини проти коронавірусу. Проте Ізраїль поки що не має такої вакцини. Тому дуже висока вірогідність, що євреї перепродадуть нам російську вакцину, «консультації» з приводу якої Ізраїль наразі веде. До яких наслідків це призведе – здогадатися не важко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.