За статистикою, підвищений артеріальний тиск у третини дорослого населення нашої планети. Артеріальна гіпертензія є провідним фактором ризику виникнення захворювань серця та судин. Високий кров'яний тиск збільшує ризик інсультів на 54 % й інфарктів на 55 %. важливими чинниками, які збільшують ризик виникнення високого артеріального тиску є підвищене споживання натрію та низький рівень калію. Зазвичай ми їмо їжу з кухонною сіллю — NaCl (хлорид натрію). Що ж робити, якщо людина не готова повністю відмовитися від вживання солі? Про це розповідає «Досвідчений фармацевт».
Рекомендовано для зниження ризику хронічних хвороб вживання натрію менше 2,3 г (5 г солі) та калію більше 3,4 г на день для чоловіків та більше 2,6 г на день для жінок.
9,5 % кардіометаболічних смертей — наслідок надлишку солі в їжі.
Чому ми не їмо KCl замість NaCl?
По-перше, багато хто не знає про таку можливість.
По-друге, така сіль трохи відрізняється за смаком.
Але якщо калію не більше 30 %, смак той самий. Інший варіант: використовують суміш, яка додатково містить солі магнію, кальцію, амінокислоти, спеції, трави
По-третє, збагачена калієм сіль дорожча, як мінімум, у 1,5 раза.
Результати використання солезамінників, збагачених калієм, вражають:
✔ Перу: дослідження із солезамінником (25 % KCl). Результат — імовірність артеріальної гіпертензії за 3 роки дослідження знизилася на 55 % порівняно з контролем!
✔ Китай: зниження систолічного тиску на 5,58 мм рт.ст. та діастолічного АТ на 2,88 мм рт.ст. (Ефект більше у людей із гіпертонією).
✔ Тайвань: зниження ризику серцево-судинної смерті на 41 % протягом 31 місяця, але без впливу на загальну смертність.
✔ Дослідження продовжуються.
А чи ризик є?
Проконсультуйтеся з лікарем!
А тим часом:
Також ми розповідали, чим можна замінити сіль: радить лікар.