Догори
Дати відгук

Швейцарські «кліматичні пенсіонерки» перемогли у ЄСПЛ

Судді дійшли висновку, що Швейцарія порушила права літніх людей, оскільки не зробила достатньо для боротьби з глобальним потеплінням.

3 хв на прочитання10 Квітня 2024, 07:32
«Кліматичні пенсіонерки» та їхня співпрезидентка Анна Махер (праворуч) у Страсбурзі. Фото: Крістіан Гартманн / Reuters «Кліматичні пенсіонерки» та їхня співпрезидентка Анна Махер (праворуч) у Страсбурзі. Фото: Крістіан Гартманн / Reuters
Поділитись:

Кліматична політика Швейцарії нехтує правами людини. Таке рішення виніс Страсбурзький суд із прав людини. Це рішення, ймовірно, матиме далекосяжні наслідки, розповідає Neue Zürcher Zeitung.

Судді дійшли висновку, що Швейцарія порушила права літніх людей, оскільки не зробила достатньо для боротьби з глобальним потеплінням. Зокрема, швейцарський уряд порушив статтю 8 Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), яка гарантує право на повагу до приватного і сімейного життя. У своїй скарзі пенсіонери стверджували, що Конфедерація не виконує належним чином свій обов'язок щодо їхнього захисту і, таким чином, порушує їхні права.

Цей аргумент значною мірою підтверджується в рішенні. Наприклад, у ньому йдеться про «критичні прогалини в національному законодавстві». Зокрема влада не змогла кількісно визначити національні цілі щодо скорочення викидів парникових газів через вуглецевий бюджет або будь-яким іншим чином. Окрім того, Швейцарія не досягла своїх кліматичних цілей у минулому. Таким чином, країна не змогла зробити свій внесок у забезпечення того, щоби глобальне потепління не перевищило 1,5 °С.

Хоча скарга пенсіонерів спрямована лише проти Швейцарії, рішення суду, ймовірно, матиме міжнародний резонанс, оскільки це перший випадок, коли транснаціональний суд безпосередньо задовольнив позов про захист клімату, заснований на правах людини. Його вплив може бути відповідно далекосяжним. Визнавши кліматичний позов, судді створили прецедент для всіх 46 держав Ради Європи. Тепер їхні громадяни можуть звернутися до них із закликом переглянути і, за необхідності, посилити свою кліматичну політику з метою захисту прав людини.

Швейцарські суди і, зокрема, федеральна адміністрація також піддаються гострій критиці в рішенні. Вони не надали жодних переконливих причин, чому вважали непотрібним розглядати скаргу. Замість цього вони не взяли до уваги наукові докази зміни клімату і просто не сприйняли скарги всерйоз.

Судді в Страсбурзі відхилили дві інші скарги, пов'язані із захистом клімату. Португальська молодь, наприклад, звинуватила 32 європейські країни, в тому числі Швейцарію, в тому, що вони своєю політикою поглиблюють кліматичну кризу і таким чином ставлять під загрозу майбутнє свого покоління. Однак, на відміну від швейцарських пенсіонерів, португальські позивачі звернулися безпосередньо до Страсбурга, а не подали позов до суду в Швейцарії. На думку Суду, молодим людям довелося би спочатку пройти через суди в Португалії.

Експерт із міжнародного права з Цюріха Хелен Келлер, яка сама багато років була суддею в Страсбурзі, назвала рішення за скаргою людей похилого віку щодо клімату «новаторським». Суд встановив зв'язок між Європейською конвенцією з прав людини та національним зобов'язанням зменшити негативні наслідки глобального потепління для людей.

«Принаймні, екологічні організації тепер можуть домагатися виконання цього зобов'язання по всій Європі», — сказала Келлер.

Утім, політичні наслідки цього рішення поки що незрозумілі. Суд заявляє, що в його обов'язки не входить вказувати Швейцарії, як вона повинна досягати своїх кліматичних цілей. Однак судді вимагають від Швейцарської Конфедерації докласти серйозних зусиль для досягнення кліматичних цілей. Згідно з рішенням ЄСПЛ, тепер Швейцарія повинна пояснити Комітету міністрів Ради Європи, як вона має намір виконувати це рішення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання6 годин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання8 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання10 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання10 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання14 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання14 годин тому
Більше з GreenPost
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання28 хвилин тому
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитаннягодина тому
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання2 години тому
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання4 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання4 години тому
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання5 годин тому