Догори
Дати відгук

Через глобальне потепління кожна друга людина на Землі ризикує заразитися лихоманкою Денге — ВООЗ

Специфічного лікування цієї хвороби не існує.

3 хв на прочитання23 Грудня 2023, 18:47
Комар Aedes aegypti. Фото: Flickr Комар Aedes aegypti. Фото: Flickr
Поділитись:

Близько 4 млрд осіб, або кожен другий житель Землі, ризикує захворіти на лихоманку Денге. Про це на брифінгу в Женеві заявила керівник групи ВООЗ з арбовірусів Діана Рохас Альварес.

Цьогорічний несподіваний сплеск захворюваності на лихоманку Денге в усьому світі становить потенційно високу загрозу для громадського здоров'я, заявила в п'ятницю Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) в ООН.

Попередження пролунало після того, як ВООЗ повідомила про понад 5 млн випадків інфікування Денге і 5 тис. смертей від цієї хвороби у світі цього року.

Діана Рохас Альварес заявила, що ця загроза вимагає «максимальної уваги і реагування на всіх рівнях» агентства охорони здоров'я ООН, аби підтримати країни в боротьбі з поточними спалахами лихоманки Денге і підготуватися до майбутнього сезону цього захворювання.

Денге — найпоширеніша вірусна інфекція, що передається людині через укус інфікованого комара. Вона здебільшого зустрічається в міських районах у тропічному та субтропічному кліматі. 

Зростання кількості зареєстрованих випадків Денге в більшій кількості країн пояснюється тим, що інфіковані комарі зараз з’явились у більшій кількості країн через глобальне потепління, пов'язане зі збільшенням викидів в атмосферу.

«Зміна клімату впливає на передачу Денге, оскільки збільшує кількість опадів, вологість і температуру. Ці комарі дуже чутливі до температури», — наголосила Альварес.

Хоча 4 млрд людей перебувають під загрозою Денге, більшість інфікованих не мають симптомів і зазвичай одужують протягом одного-двох тижнів.

Однак, за даними ВООЗ, важкі інфекції Денге характеризуються шоком, сильною кровотечею чи серйозним ураженням органів.

У ВООЗ також підкреслюють, що ці небезпечні симптоми часто починаються «після того, як лихоманка спадає», застаючи зненацька тих, хто доглядає за хворими, і медичних працівників. Попереджувальні ознаки, на які слід звернути увагу, включають інтенсивний біль у животі, постійну блювоту, кровоточивість ясен, накопичення рідини, млявість, неспокій і збільшення печінки.

Оскільки специфічного лікування від Денге не існує, раннє виявлення та доступ до належної медичної допомоги мають вирішальне значення для зниження ймовірності смерті від важкої форми лихоманки.

«З початку цього року по всьому світу було зареєстровано понад 5 млн випадків захворювання і близько 5 тис. смертей від Денге, причому майже 80 % цих випадків були зареєстровані в Америці, за нею йдуть Південно-Східна Азія і західна частина Тихого океану», — повідомила Альварес.

Її також непокоїть той факт, що спалахи лихоманки Денге відбуваються в нестабільних і постраждалих від конфліктів країнах Східного Середземномор'я, таких як Афганістан, Пакистан, Судан, Сомалі та Ємен.

За даними ВООЗ, глобальна поширеність комарів змінилася за останні кілька років через явище Ель-Ніньйо 2023 року, яке посилило наслідки глобального потепління та зміни клімату.

Обидва фактори пов'язані з тим, що раніше вільні від лихоманки Денге країни, такі як Франція, Італія й Іспанія, повідомляють про випадки інфекцій, які виникли вдома — так звана автохтонна передача — а не за кордоном. Переносником хвороби є комар Aedes aegypti, який широко розповсюджений в Європі і більш відомий як тигровий комар.

«Зазвичай Європа повідомляє про завезені випадки з Америки, із західної частини Тихого океану, з ендемічних регіонів. Але цього року ми спостерігали обмежені кластери автохтонної передачі. Як ми знаємо, літо стає теплішим», — сказала Альварес.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.