У перші дні нового року інфекційні лікарні приймають значно більше пацієнтів із харчовими отруєннями, частіше виїжджають карети 103 за викликами від людей, які скаржаться на різке підвищення температури, болі у животі, діарею та навіть втрату свідомості. Отруєння під час новорічних святкувань і тривалого кількаденного застілля нерідко стає причиною появи хронічних захворювань систем кишково-шлункового тракту. Як діяти, коли приємні смаколики більше не тішать, а організм кричить: «SOS!», кореспонденту GreenPost розповіла лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська.
Не хочете біди — не доїдайте на другий день після свята салати та те, що псується
Аби отруєнь не сталося, слід вживати продукти, у терміні придатності яких ви впевнені. Якщо щось викликає підозру, краще це відкласти. Не треба споживати у великій кількості продукти, які можуть викликати алергічні реакції. Наприклад, кілограм мандаринів за один раз або надмірну кількість морепродуктів. Особливо, якщо ви раніше їх не куштували, бо можете отримати досить непередбачуваний ефект. Відтак, якщо не хочете потрапити до лікарні, оминайте та не доїдайте харчі, у яких не певні на всі 100 %.
За перших ознак харчового отруєння пийте багато чистої води
Якщо сталося отруєння, у вас висока температура, діарея, пийте чисту воду або електролітні розчини у достатній кількості, щоб відновити запаси рідини. Під час збоїв роботи системи травлення серйозною загрозою є зневоднення. Воно може призвести до втрати свідомості, порушення роботи серцево-судинної системи. Такі ознаки виникають, бо порушується електролітний склад крові, це може призвести навіть до летальних випадків. Коли зменшується діурез (об’єм сечі у міхурі), нирки дуже страждають, вони перенавантажені, так само печінка. Водночас, коли ми п’ємо достатню кількість рідини, то полегшуємо роботу нашому організму. Вживати воду краще не одразу, скажімо, випивати літр за раз, а розділити на декілька прийомів: протягом 2–3 годин по 1–2 склянки.
Не призначайте медичні препарати самостійно без лікаря
Деякі препарати, які люди самі собі призначають та йдуть купувати до аптек, не сумісні між собою. Нерідко під час новорічних застіль отруєння стається на фоні вживання спиртних напоїв — люди називають це отруєнням, а насправді це надлишок алкоголю. Якщо за таких умов починають збивати температуру або головний біль парацетамолом, наслідком може бути розвиток токсичного гепатиту. Парацетамол у сукупності з етанолом токсичний для печінки. Так само не варто покладати надію на сорбенти, які вживають з метою очищення та детоксикації організму — краще не експериментувати над власним здоров’ям і звернутись до лікаря.
Якщо отруєння триває довго або зі значними проявами, терміново звертайтеся до медиків
Є різні ступені отруєння. У випадку важких отруєнь людина не може піднятися з ліжка, або у неї профузні діарея чи блювота — це нічим не зупиняється, відбувається дуже сильно, надмірно. Якщо людина не буде відновлювати запаси рідини й електролітів, її організм може зневоднитись. Другий, простіший, на перший погляд, випадок, коли та сама діарея — двічі на добу. Тоді справді є можливість і поспостерігати добу. А вже потім, якщо вам досі погано — звертатися до лікаря. Усе залежить від важкості симптомів. Не треба сидіти вдома та лікуватись самостійно, якщо у вас температура 40 і вам дуже погано. Щоб потім, коли приїздить швидка та відвозять пацієнта до інфекційного відділення, не вийшло, що винен лікар, який не врятував, а не пацієнт, який пізно дістався до лікарні.
До дітей і людей із супутніми хворобами 103 викликайте у першу чергу
Трапляється, що дитина щось потягла зі столу й отруїлася. Тоді не варто відкладати з викликом 103. Це однозначно стосується дітей молодшого віку, немовлят — швидке реагування необхідне. Нехай краще за викликом швидка приїде, або лікар-консультант у телефонному режимі визначить подальшу тактику лікування, аніж це буде втрачений час і дитину повертатимуть з того світу.
Щодо дорослого населення — залежить від наявності супутніх захворювань. Якщо у вас є важкі хронічні захворювання у стадії декомпенсації, наприклад, ниркова, серцева недостатність, цироз печінки, коліти, виразкова хвороба шлунку — такі стани пришвидшують негативні наслідки, які можуть бути. Бо, наприклад, коли у людини виразкова хвороба або варикозне розширення вен стравоходу та починається блювота, зростає ризик кровотечі.
Забудьте дідівські методи зустрічати ранок після свят розсолом чи марганцівкою
«Запивати» отруєння алкоголем розсолом неефективно. Це, так само, як деякі люди п’ють соняшникову або оливкову олію перед тим, як іти на свято. Вважають, що так будуть менше п’яніти та зможуть вживати алкоголь без наслідків. Ні, такі методи не рятують. Активоване вугілля також не допомагає, тому не треба його пити перед тим, як йдете на свято, або, ще краще, на наступний ранок після свята, коли було випито багато спиртного. Тому що, по-перше, вугілля зменшує всмоктування токсичних речовин на 50 %, лише якщо було вжите не пізніше ніж через 30 хвилин, а по-друге, воно не зв’язує етанол.
Підлікували травну систему — стережіться повторного отруєння
Після отруєння харчовими продуктами підшлункова перебуває дещо не у звичайному стані, вона уже скомпрометована, чутлива. Тому, коли у людини тільки-тільки позникали симптоми, їсти смажене м'ясо та заїдати його картоплею, і ще запивати алкоголем не варто. Бо приєднається ще загострення панкреатиту. А це вже не отруєння — симптоми схожі, але причина зовсім інша. Тому потрібен повільний вихід із дієти.
Топ-5 порад, як зберегти святкові продукти та не отруїтися:
Відтак, основні рекомендації від лікаря-гастроентеролога Євгенії Белінської для тих, у кого святкове застілля було надто насиченим або затягнулося надовго — пити достатню кількість рідини, відмовлятися від важких продуктів харчування та спиртного, а у випадку отруєння — звертатися за медичною допомогою.
«Коли отруїлися, максимально полегшуйте харчування, ліквідуйте свіжі овочі та фрукти, молоко, тому що вони послаблюють. Коли до мене приходять такі пацієнти, завжди рекомендую вживати термічно оброблені овочі та фрукти, виключати смажене, жирне та гостре з раціону мінімум на тиждень. Вихід із лікувальної дієти має бути поступовим. А не сиділи-сиділи на дієті, їли тільки парене-варене, а тоді пішли — і з’їли шаурму біля ятки», — підсумовує лікар Євгенія Белінська.
Цікаво, що чимало українців відмовилися від традиційних салатів, червоної ікри та шампанського на новорічному столі.