Догори
Дати відгук

Без “оселедця під шубою” та ікри: що українці поставлять на новорічний стіл у 2021 році

Переважна більшість відмовилася від традиційних салатів, червоної ікри та шампанського

9 хв на прочитання30 Грудня 2020, 18:31
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Цьогоріч в Україні змінився асортимент смаколиків на новорічному столі. Люди все більше готові й хочуть експериментувати зі стравами. На святкове меню вплинули також анонсоване здорожчання тарифів на комунальні послуги та зростання цін на продукти. А дехто взагалі відмовився від бучного застілля в родинному колі, аби не наражатися на небезпеку інфікуватися коронавірусом. 

Як смачно, економно та, головне, безпечно накрити святковий стіл, розбирався GreenPost.   

Скільки українці готові витратити на новорічний стіл

Цьогоріч українці готові витратити на страви до святкового столу в середньому 1400 грн. Якщо перевести цю суму в долари США, то у 2020 році на частування витратять менше грошей, ніж у 2 попередні роки - 50,6 долара за курсом НБУ. 

Такі цифри оприлюднили в Київському міжнародному інституті соціології. Його фахівці спільно із соціологами Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва днями провели опитування, присвячене витратам на святковий стіл.

 Однак, сума грошей, яку українцям не шкода витратити на святкове застілля, залежить також від віку, наявності родини та виду дільності. 

GreenPost “занурився” у соціальні мережі, де у передчутті свят українці діляться своїми планами, та зібрав думки про новорічне меню мешканців різних куточків України. 

Сім'ї з кількома дітьми, в яких працюють обидва з батьків, готові витратити на новорічні смаколики до 2 тис.грн.

“Я фермер, працюю з ранку до ночі. В родині дружина та двоє малих дітей. Будемо святкувати вдома. На стіл і цукерки для дітей відклав 2 тис. грн”, - каже Юрій Чижков із Мелітополя Запорізької області.

Мати-одиначка Анна Рябенко святкуватиме з дочкою та своїми батьками. На новорічне застілля для всіх планує витратити 1 тис. грн. 

“Витрачу приблизно 750 грн на людину. Це пюре, салат із крабовими паличками, кілька упаковок соку. Ще шашлик хочемо купити”, - говорить Олексій Дереза. Він святкуватиме разом із дружиною та сином-школярем молодших класів. Отже, на всіх доведеться витратити 2 тис. 250 грн.

“У мене родина із чотирьох чоловік. На усіх — не більше 1500 грн. Нічого не буду купувати, зроблю все домашнє”, - каже Оксана Калита із Полтавської області. На кожного члена родини жінки припаде по 375 грн на новорічні смаколики.

Українці, які зустрічатимуть новий, 2021 рік, наодинці або лише зі своєю “другою половиною” готові витратити ще менше — в середньому, до 500 грн. Це стосується також і пенсіонерів. 

“Не більше 500 грн. З них тільки 180 — на шампанське”, - говорить мешканка Кривого Рогу Вікторія Кузіна. Святкуватиме удвох із близькою людиною.

“Я - літня пенсіонерка із невеликими  статками. Втрачу 400-500 грн. Усього потрошку, щоб на стіл чисто символічно”,- каже Тетяна Горовенко

А мешканці західних регіонів України частіше почали говорити про те, що доведеться робити вибір між святковим застіллям та оплатою комунальних послуг, які, до слова, значно здорожчають вже з 1 січня 2021 року. 

"Цей новий рік буде на “сухому пайку”. На все - десь 400-450 грн”, - каже Андрій Яресько із Ковеля. Скільки осіб збереться у нього за святковим столом не уточнює.

“Десь трохи більше, ніж гривень триста. Тут таке: або новий рік, або комірне”, - говорить мешканець Львівської області Вадим Мазепа

Які страви будуть на новорічному столі у 2021 році 

Останніми роками все більше наших земляків відмовляються від традиційних ще для радянського періоду новорічних страв: салатів “Олів'є” та “Оселедець під шубою”, мандаринів і “магазинних тортів”.

У сільській місцевості надають перевагу домашнім стравам: млинцям. налисникам, запеченому м'ясу, невибагливим салатам із доступних овочів (помідори, огірки, капуста). На новорічному сталі багато консервації. Алкогольні напої теж переважно домашнього виробництва. У переддень Нового року до магазину ходять за солодким для дітей та традиційним ігристим вином.

В обласних центрах та столиці при організації святкового застілля молодь та люди середнього віку часто прислухаються до порад астрологів чи прагнуть випробувати на свято нові рецепти. Цьогоріч на стіл планують ставити птицю (курка та качка), рибу, недорогі, але порівняно нові для українців салати “Гранатовий браслет”, “Ніжність”. До магазинів збираються по торти виробництва кондитерських фабрик, морозиво, цукерки, ігристі вина та коньяк. З фруктів — банани та мандарини, ківі. 

Скільки коштують улюблені новорічні продукти на полицях магазинів

“У середньому по Україні вартість новорічного столу 2021 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться у порівнянні з вартістю новорічного столу-2020 лише на 5,3 % і складе 1706,09 грн. Для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої”, - каже директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Ми вирішили навідатися до великих торговельних мереж Києва та порахувати, скільки доведеться заплатити із власного гаманця за новорічне "свято апетиту”.

Кілограм ковбаси “Докторської”, яку найчастіше використовують для приготування новорічних салатів, коштує 140 грн. Сирокопчена “Салямі” обійдеться ще дорожче — у 179 грн за кілограм. Найдорожче доведеться заплатити тим, хто захоче до святкового салату додати підчеревину — за кілограм цього смаколика просять 200 грн. 

Однак, можна заощадити, придбавши на салат чи для запікання у духовці куряче філе. Воно із м'ясних продуктів напередодні свят виявилося найдешевшим — у середньому, 100 грн за кілограм.

Тушку кролика для запікання можна придбати за 212 грн (ціна вказана за кілограм). Філе індички коштує трохи менше: 197 грн за кілограм. Качка обійдеться у 160 грн. 

Аби закрити тему новорічних салатів, скажемо кілька слів про овочі. За банку зеленого горошку, вагою 500 грамів, доведеться заплатити на касі в середньому 32 грн. Ціна залежить від виробника. Кілограм солоних огірків “потягне” на 82 грн.  Цибулю, моркву та картоплю для салату, вагою, приміром, у 3 кілограми, доведеться витратити до 15 грн. 

Твердий сир для легких закусок обійдеться у 220 грн. 

Турецькі мандарини коштують 27,9 грн. Апельсини імпорту з цієї ж країни трохи дорожчі: 36,9 грн за кілограм. Ківі коштує 54,9 грн. За екзотичне манго треба заплатити 44,9 грн за кілограм. Улюблений українцями ананас на новорічному столі обійдеться в 100 грн за кілограм екзотичного фрукта. Виноград білий коштує 150 грн. Кокос, вагою у кілограм, можна купити з полиць супермаркету за 100 грн. 

Делікатеси та смаколики цьогоріч зроблять новорічний стіл на порядок дорожчим. Адже пів кілограма ікри лососевої коштує 1 тис. 159 грн. Баночка ікри форелі, вагою у 400 грамів, “потягне” на 800 грн. І трохи менше — 629 грн — доведеться заплатити за 250 грамів ікри горбуші. Понад 1 тис. грн потрібно буде віддати також за кілограм червоної риби.

Не дешево обійдеться й солодкий стіл для дітлахів. Кілограм чорносливу з горіхами продають по 145 грн. За 200 грамів вафельних цукерок Ferrero Rocher треба заплатити 166 грн. Кілограм цукерок “Трюфель” заважить на 165 грн. За шоколадну фігурку Діда Мороза просять 18 грн. Шоколадку Milka можна придбати в середньому за 30-35 грн. 

Вино ігристе Fiorelli Fragolino пропонують за 100 грн пляшка. "Артемівське” можна знайти на полицях супермаркетів за 113 грн. Мартіні за зниженою святковою ціною продадуть за 170 грн за пляшку. За коняк 5-річної витримки з гаманця доведеться викласти від 200 грн за пляшку. 

Як накрити святковий стіл безпечно

Пандемія коронавірусу — не привід відмовитися від зустрічі Нового року. Щоправда, за умови, якщо організувати їх так, аби не наражати на небезпеку себе та рідних. 

Ексміністерка охорони здоров'я та лікарка Уляна Супрун радить відмовитися від гучних застіль. Каже, що таке святкування — пережиток радянського минулого, коли люди по пів року відмовляли собі  у найпотрібнішому, аби раз на рік накрити стіл, що “ломиться” від наїдків. З тих часів також й пішла традиція святкувати великими компаніями. Адже кожен гість до святкового столу міг принести щось своє й витрати господарів зменшувалися у рази.

Проводжати “коронавірусний” 2020 рік, за словами Супрун, варто у колі лише найближчих людей. Потрібно запросити до святкового столу лише тих членів родини, з якими людина проживає безпосередньо під одним дахом. Особливої уваги потребують літні родичі: дідусів і бабусь не варто запрошувати на гучне святкування, аби не наражати на додаткову небезпеку. Ліпше привітати їх телефоном.

Усі присутні за святковим столом мають бути в масках у той час, коли не їдять. Людина, яка готує та роздає страви й напої, повинна це робити в захисній масці та медичних рукавичках. 

Також не припустимо за одним столом кільком людям ділитися між собою  стравою з однієї тарілки та напоями з однієї склянки.

Як ми писали раніше, навіть якщо планується вечірка на велику кількість людей, результати ІФА-тесту, які підтвердять наявність антитіл і те, що людина вже перехворіла, зробить свято безпечним від COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора