Догори
Дати відгук

Шість помилок про клітор, які заважають краще розуміти жіноче тіло

Науковці виступають за те, щоби пропагувати ведення повноцінного сексуального життя серед людей старшого покоління.

5 хв на прочитання17 Вересня 2023, 00:32
Зображення має ілюстративний характер. Фото: Deon Black, unsplash.com Зображення має ілюстративний характер. Фото: Deon Black, unsplash.com
Поділитись:

Клітор грає ключову роль жіночому сексуальному збудженні. Він містить до 10 тисяч нервових закінчень, що робить його одним із найчутливіших органів. Незважаючи на це, багато аспектів його анатомії та функцій досі залишаються недостатньо вивченими. Ба більше, про клітор існує безліч помилок — «Дзеркало» розповіло про деякі з них.

За будовою клітор — це те саме, що і пеніс

Таке уявлення може здаватися логічним, адже клітор і пеніс — гомологічні органи: це означає, що вони розвиваються з того самого ембріонального матеріалу. Обидва органи містять еректильні тканини та безліч нервових закінчень, що робить їх надзвичайно чутливими. Однак на цьому їхня схожість практично закінчується.

У пенісі є внутрішній канал, який відповідає за сечовипускання та викид сперми при еякуляції, а в кліторі такого немає. Основна функція цього органу — сексуальне задоволення. Крім того, анатомічна структура клітора набагато складніша, ніж може здатися на перший погляд, а варіативність його розмірів набагато вища, ніж у пенісів.

Але в недавньому дослідженні було підтверджено, що клітор містить клітини PDE5, аналогічні тим, що розташовані у чоловічому прутні. Ці клітини регулюють роботу деяких ферментів і беруть активну участь у процесах сексуального збудження, контролюючи приплив крові до статевих органів. Завдяки їм на жінок, які мають проблеми з збудженням, працює одна з діючих речовин препаратів, що використовуються при еректильній дисфункції у чоловіків.

Клітор — це лише маленька «кнопка» на зовнішній частині піхви

Все не так просто. У клітора є внутрішні і зовнішні частини, і більша з них знаходиться всередині тіла. Видима частина клітора, що називається головкою, лише верхівка айсберга. Загальний розмір органу може сягати 9-11 см.

Головка невелика за розмірами і прихована каптуром із тканин. Вона чутлива до дотиків і може збільшуватись у розмірах при сексуальному збудженні. А за головкою ховається корпус клітора, який складається з внутрішнього тіла, кореня, крил і цибулин і двох ніжок, що йдуть у глиб таза. Ці ніжки оточені еректильними тканинами, які наповнюються кров'ю при збудженні так само, як це відбувається з пенісом у чоловіків.

Аби жінка отримала оргазм, не обов'язково знаходити клітор — можна просто зайнятися вагінальним сексом

Ділити оргазми на кліторальні та вагінальні досить безглуздо, тому що всі вони «походять» із різних частин клітора. Як показують дослідження, жінки досягають оргазму набагато легше за прямої (зовнішньої) стимуляції клітора, ніж під час вагінального статевого акту. Проте деякі пари прагнуть саме останнього — можливо через соціокультурні очікування чи недостатнє розуміння анатомії жінки.

Ця помилка впливає зокрема на суб'єктивну оцінку жінками власної сексуальності. Оргазми від стимуляції клітора деякі жінки вважають другорядними, хоча немає доказів того, що вони менш приємні, ніж вагінальні.

Тільки жінки з великим клітором можуть досягати оргазму

Розмір клітора не корелює з його чутливістю чи здатністю жінки отримати оргазм. Набагато більшого значення має видимість головки клітора. Жінки, які мають більш видиму головку клітора, частіше відчувають оргазм. Це може пояснюватися тим, що вона легше стимулюється під час сексуального контакту.

Проте вчені наголошують, що кожна жінка унікальна, і те, що працює для однієї, може не працювати для іншої. Тому потрібно вивчати своє тіло і розбиратися самостійно в тому, який вплив може зробити більше задоволення.

Якщо жінка не може досягати оргазму, це означає, що з її анатомією щось не так

Науці не відомо жодного випадку, щоб жінка не могла отримати оргазм саме через те, що її клітор має певну форму чи розмір. На здатність жінки досягати оргазму можуть впливати багато факторів, включаючи гормональні зміни, ліки та стрес. Це не обов'язково вказує на якісь проблеми з її здоров'ям чи анатомією — справа набагато частіше буває в тому, що у жінки низька самооцінка чи вона некомфортно почувається зі своїм партнером.

Звичайно, іноді на жіночій сексуальності може негативно позначитися якесь захворювання: наприклад, полікістоз яєчників і гормональні та метаболічні порушення, які з ним пов'язані. Цей стан діагностується приблизно в 15 % жінок репродуктивного віку. Також активно на здатність отримувати задоволення від сексу впливають наприклад, вагітність, запальні захворювання кишечника, ревматоїдний артрит, перебування на гемодіалізі і навіть куріння.

Занадто часта стимуляція клітора може призвести до його «зносу»

Деякі люди вірять, що надто часта або інтенсивна стимуляція клітора може призвести до втрати його чутливості. Насправді клітор не «зношується», а його рідкісне «використання» може призвести до атрофії органу.

Регулярний секс (у тому числі і стимуляція клітора), навпаки, сприяє покращенню інтимного здоров'я та добробуту жінки. Причому корисно це може бути у будь-якому віці — науковці навіть виступають за те, щоби пропагувати ведення повноцінного сексуального життя серед людей старшого покоління.

Нагадаємо, дослідники виявили простий спосіб, який може підвищити сексуальну задоволеність у парі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.