Шість головних помилок при заварюванні чаю, які перетворюють напій на отруту
Зневоднення організму, тахікардія, тремор рук — ось далеко не повний перелік наслідків неправильного заварювання чаю.
Про користь чаю давно відомо, однак є деякі нюанси, які можуть звести всю цю користь нанівець і навіть перетворити чай на отруту. Про них розповідає sokol-online.
Пити чай натще
Екстракт чайного листа пригнічує шлункову секрецію та знижує вироблення шлункового соку. Простіше кажучи — чай, випитий натщесерце, пригнічує апетит, і ми відмовляємось від сніданку. А це найбільший злочин проти нашого здоров’я, який ми тільки можемо вчинити зранку!
Заварювати чай дуже міцно
Золоте правило: по одній чайній ложечці заварки на кожну чашку плюс ще одна — для чайника. Якщо зменшити дозу, чай вийде занадто слабким, а якщо перевищити, в напої буде забагато кофеїну. Через це нервова система може прийти в занадто сильне збудження (у найсерйозніших випадках може з’явитися тахікардія та тремор рук), а надлишок сечогінних речовин призведе до зневоднення організму.
Крім того, надлишок танінів у дуже міцному чаї може несприятливо позначитися на роботі кишківника та спровокувати утворення запорів.
Пити чай надто гарячим
Постійне вживання дуже гарячих напоїв, які подразнюють слизові оболонки горла, стравоходу та шлунка. Регулярні опіки можуть призвести до утворення рубцевої тканини, яка має підвищену сприйнятливість до інфекцій та схильність до утворення злоякісних пухлин. Так що, заваривши філіжанку ароматного чаю, дайте напою трохи охолонути.
Пити чай одразу після їди
Чай, випитий у перші півгодини після їди, погіршує засвоєння білка, а також заважає всмоктуванню багатьох корисних речовин, що містяться в їжі. Краще почекати 30-40 хвилин після трапези, а вже потім випити чашечку чаю — лише без цукру та десертів.
Запивати чаєм ліки
Будь-які медикаменти можна запивати тільки чистою водою без газу — інакше їхня дія може бути ослаблена або навпаки посилена. І в жодному разі не можна приймати таблетки та порошки разом із чаєм: у цьому напої міститься дуже багато активних речовин, багато з яких категорично несумісні з ліками.
Так, наприклад, еуфелін або папаверин, прийняті разом із чаєм, можуть погано позначитися на серцевій діяльності. А протизаплідні препарати або заспокійливі засоби, запиті чаєм, можуть просто не вплинути.
Пити вчорашній чай
Чай, що переночував у заварювальному чайнику, не лише втрачає більшість корисних речовин — у ньому ще й активно розмножуються патогенні мікроорганізми, здатні завдати серйозної шкоди нашому здоров’ю. Якщо свіжий чай — це ліки, то вчорашній — на жаль, справжня отрута.
Також ми розповідали про «мертву воду»: чи варто кип’ятити воду і як це робити правильно, щоб не зашкодити здоров’ю.