Догори
Дати відгук

Щонайменше 4 масовані ракетні удари РФ очікуються по енергетиці України до кінця опалювального сезону, — експерт

Прогноз експерта.

2 хв на прочитання25 Січня 2023, 09:15
Поділитись:

Росія може завдати щонайменше чотирьох масованих ракетних ударів по енергетичних об’єктах України до завершення опалювального сезону. Говорити про повне відновлення української енергетики можна буде тільки після перемоги над агресором. Таку думку 24 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“Енергетика — це дуже інерційна галузь. Неможливо за клацанням пальців побудувати енергетичну станцію. Тим більше неможливо побудувати сучасну електростанцію, коли зберігається загроза повторення ракетного обстрілу. Мої колеги і я неодноразово попереджали, що нам слід очікувати ще щонайменше чотирьох масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі до завершення опалювального сезону. Може їх буде більше, може їх буде менше, все залежить від кількості одночасно випущених ракет. Тому навіть якщо є плани з будівництва енергетичних об’єктів, то їх можна буде реалізувати тільки після завершення війни, тільки після перемоги”, — сказав він.

Експерт вважає, що саме тоді буде потрібна фінансова, інвестиційна, технічна, технологічна допомога держав G7 та інших партнерів України. Разом із цим, за його словами, насамперед над відновленням працюватимуть українські енергетики, інженери та науковці.

За словами Рябцева, щодо енергетичної сфери нинішня допомога від країн-союзників Україні в основному сконцентрована на двох напрямках.

“Перша допомога на випадок надзвичайних ситуацій. У тому разі, якщо буде зруйновано критичні об’єкти енергетичної інфраструктури, і споживачі опиняться взагалі без будь-якої надії на отримання електроенергії в найближчий тиждень. Для цього необхідні автономні джерела живлення, зокрема ті ж самі генератори. Другий напрямок допомоги — відновлення і в низці випадків оновлення пошкодженого обладнання, яке забезпечує нормальне функціонування підсистем об’єднаної енергетичної системи України”, — розповів експерт енергетичного ринку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.