Національний інститут здоров’я США дає загальні поради щодо харчування літніх людей.
В одному дослідженні науковці з’ясували, як дієта впливає на зміни індекси маси тіла (ІМТ) та окружності талії, які є факторами ризику багатьох захворювань. Науковці згрупували учасників у кластери залежно від того, які продукти сприяли найбільшій частці споживаних ними калорій. Учасники, які харчувалися «м’ясом і картоплею», мали більший щорічний приріст ІМТ, а учасники моделі «білий хліб» мали більше збільшення окружності талії порівняно з тими, хто входив до групи «здорових». «Здорові» люди споживали найбільше таких продуктів, як каші з високим вмістом клітковини, знежирені молочні продукти, фрукти, небілий хліб, цільні зерна, овочі, квасоля та бобові, а також мали низьке споживання червоного та обробленого м’яса, фаст-фуду та газованої води. Ця ж група мала найменший приріст ІМТ та окружності талії.
Науковці вважають, що існує багато факторів, які сприяють зв’язку між дієтою та змінами ІМТ й окружності талії. Одним з факторів може бути значення глікемічного індексу (іноді його називають глікемічним навантаженням) їжі. Продукти з низьким глікемічним індексом (наприклад, більшість овочів і фруктів та зернистий хліб із високим умістом клітковини) зменшують відчуття голоду, але мало впливають на рівень цукру в крові, а отже, є більш здоровими. Такі продукти, як білий хліб, мають високий глікемічний індекс і, як правило, викликають найвище підвищення рівня цукру в крові.
Іншим напрямком досліджень є зв’язок між фізичними проблемами та дефіцитом мікроелементів або вітамінів. Низькі концентрації мікроелементів або вітамінів у крові часто викликані неправильним харчуванням. Недостатня кількість фруктів і овочів може призвести до низької концентрації каротиноїдів, що пов’язано з підвищеним ризиком зниження скелетних м’язів у літніх людей. Низькі концентрації вітаміну Е у літніх людей, особливо у жінок, пов’язані зі зниженням фізичної функції. Порівняно з іншими літніми людьми ті, у кого низький рівень вітаміну D, мали гірші результати за двома тестами фізичної працездатності. Жінки з низькою концентрацією вітаміну D частіше відчували біль у спині. Ці дослідження підтверджують висновок: поживні речовини, які ви отримуєте від правильного харчування, можуть допомогти зберегти м’язи, кістки, органи тощо міцними протягом усього життя.
«Отже, правильне харчування залежить не тільки від вашої ваги. Це також може допомогти захистити вас від певних проблем зі здоров’ям, які частіше виникають у літніх людей. А вживання нездорової їжі може підвищити ризик деяких захворювань. Якщо вас турбує те, що ви їсте, поговоріть зі своїм лікарем про те, як ви можете зробити кращий вибір їжі», — наголошує Національний інститут здоров’я США.
Тим часом нутриціолог радить, як харчуватися в холоди.