Щоб було не лише естетично, а й корисно: хімік радить, що посадити на дачі

3 хв на прочитання17 Березня 2024, 07:32
Фото з відкритих джерел

Ідеться про функціональний ландшафтний дизайн чи навіть функціональну фітоергономіку.

Що посадити на дачі? Науковець-хімік Сергій Бесараб розповів «ЄВРОРАДІО», що підходить до цього питання з науково-технічного погляду — ідеться про функціональний ландшафтний дизайн чи навіть функціональну фітоергономіку. Тобто рослини, які ми вирощуємо, повинні нести додаткову функціональність.

«Я завжди раджу рідним і друзям дивитися на свою дачу з естетичного погляду. Щоб радувало не тільки те, що там росте картопля, а радували рослини, тварини, сама організація ландшафту», — говорить хімік.

І пахощі рослин, і їхні барви впливають на психологічний стан людини, а на Заході важливість поєднання подразників зрозуміли ще десятиліття тому. Окрім того, можна захистити ґрунт від шкідливих черв’яків за допомогою екзотичних гостей.

«Є й ґрунтові біобар’єри: ​​та ж черемха, календула чи чорнобривці. Ці рослини своєю кореневою системою виробляють речовини, що знищують підземних шкідників (це пов'язано з так званим алелопатичним ефектом). Якщо ми обсадимо свою ділянку календулою, то черви і нематоди до нас не прийдуть», — пояснює науковець.

А через збільшення кількості хвороб та шкідників Бесараб радить висаджувати нетрадиційні для нашого регіону культури. Але на додачу вони повинні мати харчову цінність.

«Можна спробувати використати амарант — він наш гість із Південної Америки. У нього дуже велике красиве листя і поживне насіння, багате на мікроелементи. Вирощувати його я б радив абсолютно всім — чи бодай почати з придбання і спроби каші з цього насіння. Насіння кіноа та чіа також є хорошим варіантом», — рекомендує науковець.

Усі ці рослини можуть рости в нашому регіоні. І хоча вони виглядають не дуже декоративно, проте можуть принести велику користь в якості харчових продуктів.

«Ще один дуже цікавий об’єкт — канна. Іноді цю рослину висаджують як декоративну через її квіти. Але мало хто знає, що це близький родич банана, який має дуже великі коренеплоди, багаті на крохмаль. Жителі Південної Америки запікають їх, як ми печемо картоплю. Локшина з фунчози виготовляється з самого крохмалю», — говорить Сергій Бесараб.

І ще один цікавий факт: у коренях цієї квітки міститься сильний слагоцид — тобто знищує слимаків і равликів. Якщо слимаки на вашій ділянці не потрібні, можна просто посадити канни там, де вони зосереджені.

Також рослина є сильним ремедіантом ґрунтів. Якщо ви хочете очистити ґрунт від важких металів або токсичних органічних речовин, вам потрібно вирощувати там канни протягом декількох років. Однак у такому випадку корінь не можна їсти.

Ще одним цікавим фітозасобом може стати така відома рослина, як тамарикс. Його особливістю є здатність забирати хлорид натрію з ґрунту і накопичувати (навіть гіперакумулювати) його в листі.

Ще одна корисна якість пов'язана з його властивістю гіпернакопичення солей. Солі діють як антипірени, тобто ця рослина не підтримує поширення вогню і може виступати як спеціальний протипожежний бар'єр.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: