Догори
Дати відгук

Що загрожує боржникам комунальних послуг –пояснює експерт

У разі несплати за справу візьмуться державні чи приватні судові виконавці.

2 хв на прочитання07 Листопада 2022, 11:00
Поділитись:

Борг за комуналку у разі неплатежу зростатиме, а керуюча компанія надалі матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості. Українцям розповіли, із якими труднощами можуть зіткнутися боржники за комунальні послуги. Про це пише "Соціальна платформа".

Так, розпорядження Кабміну №206 від 5 березня забороняє нарахування та стягнення штрафів та пені за несвоєчасну чи неповну оплату комуналки. До того ж заборонено відключати комунальні послуги при заборгованості. При цьому українцям дозволено користуватися грошима на рахунках, заарештованих раніше, зокрема за несплату газу, опалення, водопостачання. У зв'язку з цим у деяких людей може виникнути ілюзія, що за несплату комунальних послуг нічого не буде.

Однак, за словами експерта з ЖКГ Христини Ненно, у цій ситуації потрібно врахувати, що борг за комуналку у разі неплатежу зростатиме, а керуюча компанія надалі матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

"У разі несплати за справу візьмуться державні чи приватні судові виконавці. Як результат – арешт рахунків, заборона на виїзд за кордон. Тому все одно борги доведеться сплатити", – зазначила вона.

У найгіршому випадку боржник ризикує залишитися без житла. Так, виходячи із статті 50 Закону України "Про виконавче провадження", у разі відсутності у боржника достатніх коштів або рухомого майна відбудеться звернення щодо стягнення на об'єкти нерухомості. Це можливе за заборгованості розміром 20 мінімальних зарплат, тобто 134 тис. грн.

У зв'язку з цим Ненно радить українцям не зволікати і у разі утворення заборгованості звертатися до постачальника послуг із пропозицією реструктуризації боргу.

"Там бачитимуть, що ви не відмовляєтеся від оплати, тому розіб'ють борг на частини, і не звертатимуться до суду", – пояснила експерт.

Слід зазначити, що за оцінками експертів цього року заборгованість досягла близько 100 млрд грн. Директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко зазначив, що рівень оплати комунальних послуг в Україні становив пристойні 92-96%.

"Багато людей намагаються не допускати виникнення заборгованості. Причому найвідповідальніші у цьому питанні – пенсіонери. Найменш дисципліновані громадяни, які мають великі доходи. Маючи житло на столичному Печерську та живучи за кордоном, люди можуть не платити протягом року-двох. І заплатити потім, оскільки сума заборгованості для них не є високою", – розповів він.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитанняВчора
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Атомна галузь Енергетика Природний газ і нафта
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Харківщина отримала 724 генератори різної потужності
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
«План із занурення України у темряву не спрацює»: ЄС направив в Україну понад півтори сотні генераторів
1 хв на прочитання10 Квітня 2024