Під час пандемії COVID-19 важливо дотримуватися здорового харчування, оскільки те, що людина їсть і п'є, може вплинути на здатність організму запобігати інфекціям, боротися з ними й допомогти одужанню.
Всесвітня організація охорони здоров'я пояснила, як потрібно харчуватися під час пандемії та в разі захворювання.
Експерти ВООЗ відзначають, що ніякі продукти та харчові добавки не сприяють профілактиці та лікуванню коронавірусу, але повноцінне харчування може підтримати імунну систему і знизити ризик розвитку хронічних станів, включаючи серцево-судинні захворювання, діабет і деяких видів раку.
Рекомендації по харчуванню під час коронавірусу:
- Обмежити споживання солі та продуктів з високим вмістом натрію (наприклад, соєвого та рибного соусу) до 1 чайної ложки на день;
- Використовувати йодовану сіль;
- Їсти менше солодкого;
- Виключити з раціону газовані напої, солодкий йогурт, концентрати фруктових соків, сиропи, ароматизоване молоко;
- Свіжі фрукти кращі ніж закуски з високим вмістом цукру — печива, тістечок і шоколаду;
- Потрібно пити більше води — не менше 8-10 чашок в день. Вода не тільки підтримує водно-сольовий баланс, але і допомагає обмежити споживання зайвих калорій.
- Щодня їсти суміш цільнозерних злаків, таких як пшениця, кукурудза і рис, бобові, такі як сочевиця і квасоля, багато свіжих фруктів і овочів, а також деякі тваринні продукти (наприклад, м'ясо, риба, яйця і молоко).
- Під час приготування замініть жири більш корисними оліями. Наприклад оливковою, соєвою, соняшниковою або кукурудзяною олією.
- Також буде краще готувати їжу на пару або варити, а не смажити.
- Вживання алкоголю не захищає від COVID - 19 і може бути небезпечним.
- Батькам маленьких дітей експерти рекомендують дотримуватися грудного вигодовування з додаванням поживних і безпечних продуктів починаючи з 6 місяців.
Нагадаємо, що найшвидше й найточніше може діагностувати пневмонію при COVID-19, розповіла інфекціоніст.