Згідно з новим дослідженням, час прийому їжі може суттєво вплинути на метаболічне здоров’я, і це — ще один привід не ігнорувати сніданок.
Перше і головне питання — а що таке сніданок? Чи можна вважати, що ти його пропускаєш, якщо відразу після сну випиваєш каву, і лише за дві години готуєш собі омлет? Чи треба, вставши з ліжка, одразу бігти на кухню? Чи можна зачекати? А якщо так, то скільки? Чи вважатиметься сніданком вівсянка о другій годині дня, якщо ти спиш до 12?
Отже, внесемо ясність: сніданком вважається їжа протягом двох годин після підйому. «Порожні» кави або чай не перетворять карету на гарбуз: сніданком рахуватимуться не вони, а перші продукти, які потраплять у шлунок. Відмовитися від ранкового еспресо натще гастроентерологи та дієтологи радять зовсім з іншої причини – це погано позначається на стані ШКТ.
У 2022 році дослідники з Гарвардського університету, університету Чикаго та інших академічних інститутів провели рандомізоване контрольоване дослідження, в якому враховувалися споживання поживних речовин, фізична активність, сон і навіть освітленість, щоб визначити вплив на метаболізм пізнього прийому їжі.
Наскільки пізнього? Йшлося про п’ять годин, що минули після сну, і ось до чого призводить такий прийом їжі:
Іншими словами, пізній прийом їжі – ідеальний ґрунт для метаболічних проблем. Тим, хто має зайву вагу, не варто відкладати сніданок — це може призвести до дисрегуляції апетиту та порушення енергетичного балансу.