Догори
Дати відгук

Що можна приготувати, коли немає електрики та газу

Навіть якщо електрика та газ зникли, не обов’язково харчуватися всухом’ятку.

2 хв на прочитання15 Жовтня 2022, 19:23
Поділитись:

На випадок відсутності струму й інших надзвичайних ситуацій Dovidka.info радимо заздалегідь зробити запас консервів і сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх варто мати в запасі.

Каші, для приготування яких потрібен окріп

  • Ячна каша. Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
  • Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
  • Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
  • Булгур. Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

  • Гречана каша. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу й електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
  • Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
  • Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі — достатньо 20 хвилин.
  • Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
  • Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Раніше ми вже писали, що робити, якщо вдома зникла електрика: покрокова інструкція.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання11 годин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання14 годин тому
Виростити печериці Домашні гриби
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання16 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання23 години тому
Пісні страви: шоколадно-банановий торт-пиріг – покроковий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
Українська с/г продукція може повністю замінити російську на європейському ринку - Соломчук
2 хв на прочитанняВчора
Рецепт смачного шашлику із телятини: з медом та часником
2 хв на прочитанняВчора
Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя, - Сольський
2 хв на прочитанняВчора