Догори
Дати відгук

Що голосніші і важчі баси, то краще працюють інсулінові клітини: науковці заявляють, що рок-музика корисна для здоров’я

Але експерименти із навушниками не дали жодного ефекту.

2 хв на прочитання31 Серпня 2023, 17:21
Поділитись:

Швейцарські науковці з'ясували, що рок-музика може змусити організм вивільняти клітинний інсулін. Найцікавіше, що що голосніші та важчі баси, то краще працюють інсулінові клітини. Під час дослідження науковці взяли білок, який контролює потік іонів кальцію у бактерій E. Coli, та включили його до людських інсулінових клітин. Виявилося, що при впливі звуку вони здатні пропускати позитивно заряджені іони кальцію, а це, своєю чергою, вивільняє інсулін, що міститься в них, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Під час дослідження науковці перевірили, які звуки працюють найефективніше. І тому вони запровадили модернізовані клітини мишам, посадили їх у динамік животами вниз і включали музику різних жанрів. Найкращі результати показав саме рок. Пісня групи Queen We Will Rock You вивільнила близько 70 % інсуліну за п'ять хвилин і 100 % — за 15 хвилин. Це найкращий результат із усіх. На другому місці — саундтрек до фільму «Месники». Що менше в композиції було важких басів, то слабшим був її вплив на клітини.

Команда дослідників знала, що іонні канали найбільш ефективно працюють при впливі гучності в діапазоні 60 децибел (дБ) і низьких частот 50 герц. Вони також виявили, що для максимального викиду інсуліну звук повинен відтворюватися не менше трьох секунд і робити паузу не більше п'яти секунд. Окрім того, навколишній шум не впливав на клітини.

Науковці зазначили, що викид інсуліну відбувався лише в тому випадку, якщо клітини були розміщені над джерелом звуку. Експерименти із навушниками не дали жодного ефекту. Також на клітини не впливав навколишній шум. Дослідники зазначили, що поки що рано говорити про створення будь-якої системи вивільнення інсуліну, що запускається звуком, але отримані результати можна застосувати і до інших типів клітин, щоб лікувати не тільки діабет.

Також музика допомагає худнути — радить дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost