У розпал літньої спеки морозиво стає чи не найбажанішим десертом. Однак перетворення цього смаколика на щоденний ритуал може мати низку негативних наслідків для здоров'я. Фахівці з харчування пояснюють, які саме ризики несе надмірне захоплення морозивом і як насолоджуватися ним без шкоди для організму.
Морозиво – це висококалорійний продукт, що містить багато цукру та насичених жирів. При щоденному вживанні, особливо в поєднанні з сидячим способом життя, зайві калорії швидко перетворюються на зайві кілограми. Крім того, високий вміст цукру може викликати залежність, що підвищує ризик розвитку ожиріння.
Високий вміст цукру в морозиві спричиняє різкі стрибки рівня глюкози в крові. Регулярне повторення таких стрибків може призвести до розвитку резистентності до інсуліну та значно підвищує ризик діабету 2 типу.
Морозиво часто містить високий рівень насичених жирів, які сприяють підвищенню рівня "поганого" холестерину в крові. Це, у свою чергу, збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Для людей з непереносимістю лактози або чутливістю до молочних продуктів щоденне вживання морозива може викликати здуття, важкість у животі, гази або діарею.
Цукор є ідеальним живильним середовищем для бактерій у ротовій порожнині, які виробляють кислоту, що руйнує зубну емаль. Щоденне вживання солодкого морозива значно підвищує ризик карієсу.
Кофеїн, що міститься у кавових та шоколадних видах морозива, може заважати засинанню. Крім того, надлишок цукру та штучних добавок у раціоні часто провокує запалення на шкірі та появу прищів – так зване "цукрове обличчя".
Морозиво – це чудовий десерт, яким варто насолоджуватися в міру. Замість щоденного ритуалу краще зробити його приємним доповненням до раціону один-два рази на тиждень.
Більше новин читайте на GreenPost.