Догори
Дати відгук

Що буде, якщо проковтнути жуйку: у якому випадку потрібно викликати швидку

Що буде, якщо жуйка застрягла у горлі та коли бігти у лікарню розповідають лікарі.

2 хв на прочитання06 Жовтня 2023, 22:27
Поділитись:

Швидше за все, хоча б раз в житті ми випадково ковтали жувальну гумку, тому нерідко задаємося питанням, що ж відбувається з нею після цього в організмі, пише Главред.

Що буде, якщо жуйка застрягла у горлі та коли бігти у лікарню розповідають лікарі.

Що буде, якщо проковтнути жуйку

Думка про те, що якщо ковтнути жуйку, вона залишиться в організмі на найближчі сім років, наводить жах на будь-яку людину, але це всього лише міф. Так, Саймон Тревіс, професор клінічної гастроентерології, що працює в Оксфордському університеті розповів про те, що відбувається насправді при ковтанні.

"Якщо ви проковтнути жувальну гумку, вона пройде через шлунок, потрапить в кишківник і вийде в іншому кінці. Бувають випадки, коли жувальна гумка застряє в кишківнику немовлят і навіть дітей, якщо вони проковтнули їх багато, і це викликає непрохідність, але за більш ніж 30 років спеціалізованої гастрологічної практики я жодного разу не бачив такого випадку", - розповівши лікар.

Хоч багатьох його слова заспокоюють, але лікар закликає людей намагатися уникати жувальної гумки, оскільки регулярне її проковтування зашкодить. Жувальна гумка виготовляється на основі підсолоджувачів, смакових і ароматичних добавок і являє собою суміш еластомерів, смол, жирів, емульгаторів і восків. Тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, хворобу Крона, слід утриматися від її проковтування, оскільки організму може знадобитися більше часу для її розщеплення.

Що буде, якщо жувати жуйку на голодний шлунок

Лікарі не рекомендують їсти жуйку на голодний шлунок. Так вважає дієтолог Пуджа Махіджа.

"Жувати гумку на голодний шлунок не варто, оскільки жування змушує травну систему виробляти більше кислоти. Кислота може руйнувати слизову оболонку шлунка, оскільки в ньому немає їжі, що призводить до утворення виразок", - говорить вона.

Звичайно, якщо ви один раз пожували жуйку на голодний шлунок, нічого не трапиться, але робити це постійно вкрай не рекомендується.

Що робити, якщо жуйка застрягла в горлі

Якщо ви проковтнули жуйку, вона може також застрягти і в горлі. Гумка може застрягти в стравоході, але більш небезпечною для життя є ситуація, коли жуйка застряє в трахеї і перекриває дихальні шляхи до легенів.

Найчастіше це відбувається у дітей молодшого віку, але може зустрічатися і у підлітків і дорослих. Це дуже небезпечно, тому потрібно терміново викликати швидку допомогу, каже Рід Брухард, лікар швидкої допомоги.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.