Догори
Дати відгук

Щеплення проти COVID-19 не може бути примусовим – вакцинолог

Тому що вакцинація взагалі справа добровільна

1 хв на прочитання10 Серпня 2020, 20:48
Поділитись:

Багато хто чекає появи вакцини проти коронавірусу лише тому, що без неї почувають себе безпорадно перед новою хворобою. Проте найближча до стадії серійного виробництва «модернівська» вакцина проти COVID-19 практично в усіх добровольців показала побічні ефекти (причому багато в кого дуже сильні), а це були здорові люди. Тому розмови про примусову вакцинацію проти COVID-19 викликають бурхливу дискусію в суспільстві.

Відомий імунолог-вакцинолог Андрій Волянський у своєму інтерв’ю GreenPost сказав, що, на його думку, будь-яка вакцинація має бути лише добровільною. Однак додав, що в окремих ситуаціях (до яких COVID-19 не належить) можливі винятки.

«Будь-яка вакцина є небезпечною, це аксіома. Особливо нова вакцина, що пройшла клінічні дослідження за скороченим регламентом і ще не має достовірних доказів ефективності»,
– підкреслює Андрій Волянський.

При цьому він нагадує, що люди із груп ризику – це хворі на цукровий діабет, гіпертонію, ішемічну хворобу серця, ожиріння (а ще гірше, коли в однієї людини декілька хронічних хвороб) – мають дуже великий ризик померти від коронавірусної хвороби та її ускладнень. Тому, на думку вакцинолога, коли вакцина буде доступною, людей із груп ризику варто буде вакцинувати, попри можливі побічні дії.

«Зрозуміло, за згодою», – додає Андрій Волянський.

Раніше ми писали, що Віктор Ляшко розповів, скільки українців отримають вакцину проти COVID-19.

Також ми розповідали, що у частини людей є природний імунітет від COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost