Догори
Дати відгук

Шершні — це один із наймиролюбніших видів ос: хімік ділиться лайфхаками

Спровокувати шершня можуть не тільки запах парфумерії, а й запахи прального порошку, харчових ароматизаторів тощо.

3 хв на прочитання26 Серпня 2023, 15:48
Поділитись:

Останнім часом відзначається сезонний інтерес до шершня. Проте не варто ставитись упереджено до цієї комахи, застерігає хімік-енциклопедист Сергій Бесараб.

Він нагадує, що оси загалом і шершні зокрема — це чудові «інсекто-санітари». «Кліщову» осу Ixodiphagus hookeri в США використовували для знищення енцефалітних кліщів, її було визнано найкращим біологічним інструментом для знищення цього паразита. Наш, європейський, шершень знищує дрібніших ос, безліч гусениць (зокрема карантинного шкідника — американського білого метелика), жуків і метеликів (на кшталт воскової молі). Деякі європейські бджолярі спеціально тримають шершнів, бо простіше пожертвувати кількома робочими бджолами, яких ті спіймають, ніж дозволити восковій молі знищити пасіку.

«Можливо, для когось буде відкриттям, але шершні — це один із наймиролюбніших видів ос. Можливо виною тому досить великий розмір тільця, як наслідок церебральний ганглій (аналог головного мозку ссавців) займає досить великий об'єм.

Шершні нападають на людей лише у двох випадках — або загроза гнізду (людина підійшла ближче метра, найсерйозніші напади завжди біля гнізд), або загроза самому шершню (людина намагається зловити чи вбити комаху). У решті випадків шершень майже зі 100 % часткою ймовірності воліє ретируватися, а не нападати.

Навіть потрапивши через вікно в кімнату, якщо його не чіпати, шершень невтомно скануватиме навколишній простір, намагаючись знайти отвір і полетіти до свого гнізда», — розповідає Сергій Бесараб.

Хімік запевняє, що укус шершня «не такий жахливий, як це хочуть показати інші жовті газети». Склад отрути шершня не сильно відрізняється від складу отрути інших ос, бджіл і навіть мошки. В отруті шершня містяться нейротрансмітери — дофамін, серотонін, гістамін, ацетилхолін. Саме через високий вміст останнього (~5 %) укус шершня найболючіший серед усіх ос. Є й ферменти — фосфоліпази, гіалуронідази, серинові протеази. Цікаві поліпептиди отрути, наприклад, нейротоксин бджолиної отрути — апамін. Він у піддослідних тварин підвищує здатність до навчання та покращує пам'ять. Поліпептид мастопарану викликає викид гістаміну у людини, але при цьому є потенційним надпотужним антибіотиком.

Сергій Бесараб зазначає, що як і у разі укусів бджіл, основну небезпеку становить не пряма токсична дія отрути (як у каракурта), а алергічна реакція, яка на неї виникає у чутливих людей. Тоді знадобляться антигістамінні препарати або EpiPen з дозою адреналіну.

Хімік розповідає, що нападають шершні, розпорошуючи в повітрі так званий феромон атаки, його ж комаха викидає при загибелі. Хімічно це досить прості органічні спирти — 2-пентанол (азійський шершень) або 2-метил-3-бутен-2-ол (європейський шершень). Навіть кілька молекул, які вітер доніс до гнізда, моментально мобілізують комах. Через повальне використання ароматів спровокувати шершнів можуть не тільки запах парфумерії, а й запахи прального порошку, харчових ароматизаторів тощо. У зоні ризику — спирти С₅-С₁₀, складні ефіри цих спиртів, ароматизатори з яблучним і банановим запахом.

«Ви шершню цікаві набагато менше, ніж він вам», — наголошує науковець.

Тимчасом вкусила бджола, оса чи шершень — з’їжте морозиво: поради лікаря.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost