Догори
Дати відгук

Сезонні травми: літні поради від лікаря

До чого слід бути готовими та що робити, якщо все-таки лихо сталося.

2 хв на прочитання21 Липня 2021, 15:12
Сезонні травми: літні поради від лікаря Сезонні травми: літні поради від лікаря
Поділитись:

Не намагатися бути героєм у побутовому житті закликає керівник Центру нейрохірургії та неврології Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова Андрій Токарський у своєму влозі.

«Проблеми починаються після фрази «Подивіться, як я вмію!» А ще гірші проблеми починаються після фрази «Це все дурня, подивіться, як умію я!» — говорить Андрій Токарський.

Нейрохірург розповідає, що травми мають сезонність — наприклад, улітку люди починають падати з дерев, коли спочатку достигають черешні, потім вишні, груші та яблука. У сільських жителів є ще один чинник — робота в полі: громадження та скиртування сіна, яке також може закінчитися падінням із висоти.

Зараз у травматологів почався наплив пацієнтів-пірнальників, оскільки багато людей їздить відпочивати на водойми, зокрема туди, де глибока вода.

«Людоньки! Не пірнайте там, де не знаєте, яке дно та глибина води — застерігає Андрій Токарський. Він нагадує: пірнати варто лише після того, як перевірили дно.

І додає, що у воду треба завжди заходити поступово, особливо людям із судинними проблемами: якщо з великої спеки перейдити в холодну воду, настає тисковий шок, який може спричинити інфаркт, інсульт тощо.

Що ж робити, якщо така ситуація вже є — наприклад, ви стали свідком, як хтось пірнув, ударився головою й отримав травму шийного відділу хребта? Лікар розповідає, що насамперед людину треба евакуювати з води, доки ця людина не «надихалася» водою й не дістала запальних змін, аспіраційну пневмонію й так далі. Це мають зробити декілька осіб. Головне правило — зберігати вісь між головою та хребтом. Витягнувши людину на сухе, покладіть її набік, аби вона відкашляла воду з легень.

Наступний етап — виклик швидкої допомоги. Лікар застерігає: не намагайтеся самостійно евакуювати пацієнта — адже ви не знаєте, яка травма настала та які ускладнення від неї ще можуть настати, тому треба проявляти максимальну обережність.

Це стосується і падінь із висоти: не намагайтеся людину доправити до медичного закладу самостійно.

«Подумайте перед тим, як пірнути. Краще зайдіть у воду спокійно. Ви не будете гойний і прославлений, але ви будете живий і здоровий, ви будете рухатися, будете тішити суспільство і своїх близьких тим, що ви є повноцінний і функціонально збережений хороший чоловік», — звертається до глядачів Андрій Токарський.

Також ми писали про жахливий рекорд: в Україні — 808 смертей на воді з початку року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.