Догори
Дати відгук

Жахливий рекорд: в Україні — 808 смертей на воді з початку року

Лише в липні загинуло на воді 36 дітей.

5 хв на прочитання20 Липня 2021, 16:57
Фото:
Надзвичайна ситуація + Фото: Надзвичайна ситуація +
Поділитись:

Лише з початку липня загинуло 265 українців. Із них 36 дітей. Якщо врахувати, що за аналогічний період минулого року загинуло 166 людей (із них 16 — неповнолітніх), вже можна робити висновки про рекордну смертельну статистику нещасних випадків на воді у країні цього року.

Як зазначають у ДСНС, навіть катастрофічно високий показник смертності на водних об'єктах не лякає людей. Попри постійні застереження співробітників Служби порятунку, люди ігнорують найелементарніші правила поведінки на воді.

Адже найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є купання в не обладнаних для цього місцях і купання в нетверезому стані.

Зокрема, на Запоріжжі, за добу з 19 липня загинуло двоє людей — на річці Дніпро та Азовському морі. Так, перший випадок стався о 13:30 в с. Благовіщенка на Каховському водосховищі. Як з’ясувалося, на відстані 300 м від берега під час купання на надувному матраці зник під водою молодий чоловік. Водолази АРЗ СП під час обстеження знайшли тіло людини без ознак життя та доставили його на берег. Загиблим виявився 31-річний мешканець Запоріжжя. Згодом, о 15:28 у районі центрального пляжу міста Приморськ сталася ще одна подія. Рятувальники окремого поста АРЗ СП дістали з води тіло чоловіка без ознак життя. Загиблим виявився 60-річний мешканець Запоріжжя.

На Черкащині 19 липня теж сталися відразу дві події на Дніпрі. Перший дзвінок до Центру управління в надзвичайних ситуаціях надійшов о 13:30. Згідно з повідомленням на Дніпрі в районі річкового вокзалу в Черкасах зник безвісти чоловік. Зі слів очевидців, ймовірно чоловік пішов купатися та потонув. На місце події оперативно прибули водолази відділення пошукових водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення, які розпочали пошуки зниклого. Не встигли водолази закінчити пошукову операцію, як надійшов черговий виклик. Цього разу в районі села Червона Слобода чоловік перекинувся на човні. Через деякий час йому вдалося вибратися на човен, проте через сильні пориви вітру плавзасіб швидко почало відносити від берега. Водолази ДСНС, які прибули до місця події, доставили чоловіка до берега.

На Чернігівщині 20 липня о 05:50 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення, що рибалкою у р. Десна біля с. Авдіївка Куликівської територіальної громади Чернігівського району виявлено та піднято на поверхню тіло дівчинки 2011 року народження, яка потонула 18 липня.

Для проведення пошукових робіт, які тривали протягом двох днів, залучалось 11 осіб, три одиниці техніки та два човни, з них від ГУ ДСНС — п’ятеро осіб особового складу та одна одиниця техніки. Обстежено дно акваторії р. Десна в районі місця події на площі 5500 м2 та 10 км водної акваторії вздовж берегової лінії.

На Кіровоградщині 19 липня о 13:50 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у ставку біля Знам’янки виявлено тіло та потрібна допомога по вилученню його з води. Рятувальники 18-ої ДПРЧ м. Знам’янка човном дістались до тіла та дістали його на берег. Особу загиблого громадянина та причину його смерті встановлюють фахівці.

А у столиці лише за минулі вихідні потонуло п’ятеро людей. Так, у суботу 17 липня, столичні рятувальники тричі отримували виклики  щодо трагічних випадків на воді. Перший виклик надійшов о 17:14, у повідомленні йшлося про те, що на озері Прудник, неподалік вул. Олекси Довбуша, що у Дніпровському районі столиці, потонула людина. Згодом на відстані 15 метрів від берега на глибині 2 метри, було знайдено потопельника 1966 року народження. Наступний трагічний виклик надійшов до надзвичайників о 17:54. Людина потонула неподалік яхт-клубу «Оболонь», що в Оболонському районі, у річці Дніпро. Чоловіка, віком приблизно 50 років, було виявлено на поверхні води, на відстані 4 м від берега, в необладнаному місці для купання. 

Ще один виклик надійшов о 23:31. На озері Прірва, неподалік вул. Затишної, що в Дарницькому районі, на відстані 20 метрів від берега на глибині шести метрів було знайдено потопельника, це був чоловік 1972 року народження. У неділю, 18 липня, рятувальники двічі виїжджали діставати потопельників із води. Так, перший недільний трагічний виклик надійшов до надзвичайників о 06:29 про те, що на озері Холодне, неподалік вул. 1-ї Озерної, що у Дарницькому районі, потонула людина. Обстеживши 400 м2 акваторії дна, тіло було виявлено на відстані 20 м від берега на глибині 6 м. Як виявилося, це був чоловік 2003 року народження. Згодом рятувальники отримали тривожний виклик о 13:57. На озері Кирилівське, на відстані 10 м від берегу, на глибині чотирьох метрів було знайдено тіло жінки 1992 року народження. Усіх потопельників було передано правоохоронцям, ними ж будуть встановлюватися причини трагічних випадків.  

Державна служба України застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки. Зокрема:

  • відпочивати та купатися лише на спеціально обладнаних пляжах;
  • ніколи не пірнати в незнайомих місцях;
  • не лишати дітей без нагляду біля води та не дозволяти їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки;
  • не запливати далеко. Ніколи не плавати наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;
  • не заходити у воду в стані алкогольного сп'яніння;
  • не наближатися до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас;
  • температура води має бути не нижче +17 °С;
  • плавати у воді не більше 20 хвилин, цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3–5 хвилин;
  • слідкувати за штормовими попередженнями та не виходити у плавання на човнах у разі сильних поривів вітру.

Нагадаємо, що у водоймах Харківщини знайшли ротавіруси та вірус гепатиту А.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання33 хвилини тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання8 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання9 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора