Секрети нестаріння: дієтолог дає поради для тих, кому за 50
В харчуванні має бути акцент на продуктах, які запобігають передчасному старінню, та зведення до мінімуму тих, які шкодять.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська нагадує, що тривала еволюція подарувала жінкам ще декілька десятків років активного життя після закінчення репродуктивного віку — вочевидь, для того, щоб допомогти виростити наступні покоління.
«Зараз жінки у віці за 50+ живуть яскравим життям: реалізують свої мрії, подорожують, закохуються, але, найголовніше, більше цінують своє здоров'я. Ми бачимо безліч прикладів жінок, які займаються йогою, танцями, пишуть вірші, малюють картини, майстерно водять автомобілі, «ліплять» красиве тіло. І це не обов'язково голлівудські селебріті, а прекрасні жінки, які навколо нас! Бути задоволеною життям, мати здорове тіло, позитивно сприймати навколишній світ — це реальність для кожної з нас», — переконана Оксана Скиталінська.
Але лікар нагадує, що таке веселкове життя потребує певних зусиль. Потрібно гармонізувати денний графік, визначитися з пріоритетами. З усієї маси справ все ж виділяти ті, які «для себе», і які «для світу». «Для себе» мають бути фізичні вправи, сон у радість, харчування в користь, спілкування в задоволення.
В харчуванні має бути більше прискіпливості, акцент на продуктах, які запобігають передчасному старінню, та зведення до мінімуму тих, які шкодять.
Дієтолог рекомендує звернути особливу увагу на деякі моменти в харчуванні.
«Звісно, на баланс продуктів, багатих на клітковину, білок і жир — усе в міру, все, як на тарілці здорового харчування», — говорить лікар.
Оксана Скиталінська уточнює, що це продукти, які:
- багаті на протизапальні речовини (бо з віком збільшується рівень стерильного, прихованого запалення) — все яскраво кольорове, особливо, ягоди, зелень, горіхи, насіння льону, морська риба хоча б раз на тиждень;
- оберігатимуть кістки від остеопорозу: всі продукти, які багаті на кальцій, магній і вітамін D (кисломолочні, горіхи, висівки, зелень, морська риба, яйця нам'яко);
- сприятимуть синтезу дуже важливого білка колагену, від якого залежить не лише пружність і гладкість шкіри, а й здоров'я судин, зв’язок і сухожиль — продукти з вітаміном С (чай із шипшини, зелені петрушки, ягід смородини);
- допомагатимуть печінці проводити природній «детокс» — хрестоцвітні (всі сорти капусти, рукола, редька, сирий буряк);
- підтримуватимуть «молодий» склад кишечної мікробіоти, і, таким чином, сприятимуть підтримці нормального обміну речовин — клітковина (овочі свіжі та запечені: буряк, гарбуз, морква, бобові, вівсяна каша);
- багаті на корисні фітоестрогени, які згладжуватимуть перехід організму на інший рівень (насіння льону, морква, овес, сочевиця, гранати, ферментовані соєві продукти — сир тофу, соєвий йогурт).
Також ми розповідали про вік як причину виглядати ще крутіше: дев’ять голлівудських зірок діляться секретами (ФОТО).
Окрім того, ми писали, як знизити аутоімунні реакції: осінні рекомендації від дієтолога.