Гуляш – це угорська національна страва, густий суп з тушкованих шматочків м’яса, помідорів, картоплі, цибулі та паприки. Гуляш по-угорськи, тобто у класичному варіанті, належить саме до густих супів – ніжне тушковане м’ясо у густій підливі. Але гуляш виявився настільки хорошим, що отримав навіть більшого поширення як різновид другої страви.
Як робити гуляш, придумали пастухи. Ця страва готується практично з будь-якого м’яса – з телятини, свинини, курки або індички, є гуляш з баранини.
Гуляш з яловичини – найпоширеніший. Гуляш зі свинини готується швидше, адже це більш м’яке м’ясо. Гуляш з курячого філе – дієтичний варіант.
Приготувати смачний гуляш можна також з м’ясними субпродуктами, наприклад, з серця або печінки. Чудово смакує гуляш з підливою до картопляного пюре, рису, макаронів та різноманітних каш.
Справжній суп гуляш по-угорськи готують з яловичини, яку попередньо обсмажують в казані на свинячому салі з цибулею. Після цього додають гарячу воду, обсмажену картоплю, томати, борошно, солодкий перець і обов’язково паприку.
Смачний угорський суп гуляш має бути дуже гострим, тому його неможливо уявити без паприки, яка до того ж надасть страві апетитного вогняного кольору.
Спочатку у режимі «Смаження» (на 40 хвилин) слід підсмажити невеличкі шматочки м’яса в олії. Потім додати нарізану цибулю та моркву, подрібнений часник. Далі – нарізані помідори та томатну пасту.
Гуляш в мультиварці потрібно залити гарячою водою та додати нарізану кубиками картоплю. У режимі «тушкування» слід готувати гуляш протягом 1,5 години.
Через 1 годину додайте нарізану великими шматочками паприку, посоліть та поперчіть, додайте спеції та перемішайте. Дуже смачний та духмяний гуляш виходить з чорносливом або гранатом.