Секрет довголіття: який продукт треба частіше їсти, з’ясували вчені
За словами експертів, боби є “наріжним каменем дієти для довгожителів”.
Правильне харчування є важливим фактором довгого і здорового життя. Багато людей же дотримуються дієти, яка шкідлива для їх здоров’я в цілому.
У дослідженні, опублікованому в Circulation, були розглянуті учасники, які або дотримувалися “західної” дієти з великим вмістом червоного м’яса, оброблених харчових продуктів, рафінованого зерна і цукру, або більш здоровою, яка в основному складалася з бобових, овочів, фруктів, птиці, риби і цільнозернових продуктів.
Після 18-річного спостереження вчені виявили, що у тих, хто дотримувався другої дієти, загальний ризик смертності знизився на 17%, а ризик смерті від серцево-судинних захворювань знизився на 28% .
Дослідження також показало, що у тих, хто дотримується “західної” дієти, загальна смертність збільшилася на 21%, а також на 22% – смертність від серцево-судинних захворювань.
Фахівці також вивчають світові “блакитні зони”, які є районами з найбільшою кількістю довгожителів, і виявили багато подібностей в харчуванні і способі життя, одне з яких – споживання бобових культур. За словами експертів, боби є “наріжним каменем дієти для довгожителів”.
Відзначається, що отримання достатньої кількості клітковини (яка є в бобових) пов’язано з більш тривалим і здоровим життям. Ці продукти також містять потужний антиоксидант, званий поліфенолом, який, як з’ясували дослідники, також може допомогти в здоровому старінні.
Згідно з оглядом, опублікованим в The International Journal of Molecular Sciences, поліфенол міститься в багатьох різних типах бобів (чорному, нирковому, червоному, пегом), і було доведено, що він має протизапальну, протидіабетичну, протидіє ожирінню і кардіотонічну дію.