Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Самостійні дії при вимірюванні тиску часто невірні: лікарі розповідають, як правильно виміряти тиск удома

Самостійні дії при вимірюванні тиску часто невірні: лікарі розповідають, як правильно виміряти тиск удома

Норма тиску визначається індивідуально.

3 хв на прочитання11 Грудня 2022, 16:38
Поділитись:

Вимірювати силу потоку крові, що діє на стінки судин, необхідно регулярно, щоби діагностувати можливі захворювання на ранніх стадіях.

Запущена гіпертензія відразу може призвести до плачевних наслідків незалежно від віку. Однак самостійні дії при вимірюванні тиску часто невірні через відсутність необхідних знань. «Аптеки столички» розповідають, як вимірювати артеріальний тиск правильно.

Прилади для вимірювання тиску

Домашній тонометр — необхідний медичний апарат у кожній оселі. Існує два види тонометрів:

Механічні прилади — довговічні, але потребують розуміння роботи апарату та досвіду його використання.

Електронні тонометри — автоматичні або напівавтоматичні. Прості в експлуатації, оскільки забезпечені спеціальним табло, що миттєво виводить дані після вимірювання, але їхня ціна вища за вартість механічних.

Що потрібно знати, щоб виміряти тиск?

✔ Відправною точкою визначення тиску є консультація з лікарем. Спеціаліст визначить нормальний для вашого організму тиск, покаже, як правильно його виміряти та дасть необхідні рекомендації щодо стабілізації. Важливо розуміти, що норма тиску визначається індивідуально кожному пацієнтові.

✔ Щоби дані були найточнішими, вимірюйте тиск мінімум через 1-2 години після їди. Хоча б за 30 хв — 1 годину до процедури не можна курити, пити міцну каву або чай, нервувати і здійснювати активні рухи.

✔ Під час діагностування виключені розмови та хвилювання. Дихання має бути рівним. Не приймайте седативні препарати, щоби заспокоїтись, вони можуть вплинути на результати процедури.

✔ Вимірювання проводять сидячи. Руку необхідно звільнити від одягу та розташувати на рівній поверхні на рівні серцевого м'яза. Це легко зробити, якщо покласти руку на стіл.

✔ Виміряти тиск можна як на лівій руці, так і на правій. Якщо дані відрізняються, не варто хвилюватися. Надалі рекомендується проводити моніторинг на тій руці, де тиск вищий.

✔ Манжету тонометра мають вище ліктьового згину на 2 пальця. Фіксація має бути щільною, але без больових відчуттів. Простежте, щоб руку не перетискали прикраси чи одяг.

✔ Для отримання точних показань одного виміру недостатньо. З інтервалом 2 хвилини проводять друге. Якщо показання розходяться на понад 5 мм. рт. стовпа, процедуру проводять ще раз. Якщо стан хворого погіршується, необхідно негайно спричинити швидку допомогу.

✔ Обов'язково записуйте результати вимірювань і відстежуйте динаміку показань. Залежно від результатів і рекомендацій лікаря, пацієнт повинен обов'язково мати у своєму арсеналі необхідні лікарські засоби.

Ведення здорового способу життя — відмова від шкідливих звичок, правильне харчування та фізична активність — знижують ризик розвитку артеріальної гіпертензії у кілька разів. Однак це не скасовує потреби мати домашній тонометр напохваті.

Також ми розповідали, які продукти допомагають боротися з високим тиском: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost