Рум’яні, пухкі й соковиті біляші: як приготувати смачну страву

3 хв на прочитання12 Листопада 2022, 18:10

Ця смакота має хрустку скоринку та ароматну м’ясну начинку.

Готуються біляші зазвичай із дріжджового тіста, завдяки чому виходять дуже пухкими. Начинка у них соковита й неймовірно смачна. Традиційною – це фарш із яловичини, з баранини, зі свинини або ж змішаний.

Смажиться ця смакота в олії до хрусткої скоринки. Рецепт приготування таких пиріжків загалом нескладний, хоча займе трохи часу.

Біляші з м’ясом

У глибоку миску налити теплу воду (температура повинна бути 30-40°C). Всипати цукор. Додати дріжджі та злегка розмішати все.

Дріжджам потрібен певний час, щоб перейти від законсервованого стану до робочого. Вже через 10 хвилин почнеться процес зростання дріжджів: або на поверхні води з’явиться піна, або сама вода наповниться бульбашками повітря, як газована.

Тільки після цього додати до води сіль (0,5 чайної ложки) й добре розмішати. Всипати борошно. Трохи розмішати борошно з водою.

Влити в тісто рослинну олію (третину склянки). Важливо уникнути безпосереднього контакту олії з дріжджами.

Замісити тісто. Воно повинно відставати від стінок миски й увібрати в себе все борошно. Відставити тісто вбік на 20 хвилин. За цей час набрякне клейковина й можна буде легко і швидко вимісити тісто до однорідного стану. Потім накрити тісто рушником або харчовою плівкою та залишити на 30 хвилин. Через півгодини обім’яти тісто прямо в мисці. І залишити ще на півгодини для підйому.

Готуємо начинку. Цибулю очистити, викласти в чашу блендера і подрібнити. Додати фарш і половину чайної ложки солі. Розмішати за допомогою блендера. Розділити начинку на 12 рівних частин.

Тісто, що піднялося, викласти на злегка змащену олією стіл. Розділити його також на 12 рівних частин. Кожну частину скачати в кулю й залишити на 10 хвилин.

Взяти кульку тіста й розплюснути його долонею у невеликий коржик. Підготувати таким чином 4 або 6 коржів (за кількістю біляшів, що вміщаються у сковороду).

Поставити сковороду на середній вогонь. Влити олію. Вона має бути налита шаром не менш як 1 см. Після того як олія нагріється, зменшити вогонь до нижче за середній.

У центр кожного коржика викласти частину фаршу. Потім зібрати краї тіста до центру й защипнути. Приплюснути отриманий пиріжок (він повинен бути круглим і пласким – не більш ніж 1,5 см завтовшки).

Викласти пиріжки в сковороду з олією защипом униз. Смажити біляші спочатку з одного боку, потім перевернути. Готові біляші діставати з олії шумівкою. Спершу краще викладати на паперовий рушник, щоб позбутися надлишків олії. Потім перекласти в тарілку та подавати до столу гарячими.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: