Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Розчинити холестеринові бляшки можна лише разом зі стінкою самої судини»: кардіолог розповідає, як «чистити судини»

«Розчинити холестеринові бляшки можна лише разом зі стінкою самої судини»: кардіолог розповідає, як «чистити судини»

Фокус, який ми бачимо в рекламі чищення пральної машини, з судинами не пройде.

5 хв на прочитання06 Березня 2023, 21:43
Поділитись:

Можливість «почистити» судини справді існує чи це міф, що розповсюджується в інтернеті? Про це розповідає лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Вона починає з того, чи варто щось «чистити» чи «драїти» в наших судинах. Наші артерії мають три шари:

  • Зовнішній, зі з’єднувальної тканини, яка також містить нервові закінчення і маленькі судинки, що живлять стінку судин.
  • Внутрішній, що складається зі спеціальних «м’язів», так званої гладком’язової мускулатури, яка може скорочуватися, підвищуючи тонус судини або розширюючи її, тим самим збільшуючи кровоток.
  • Внутрішня стінка судини, інтима, що здебільшого складається з ендотеліальних клітин, своєрідного бар’єру між потоком крові, з його корисними і шкідливими речовинами, та глибших шарів судини. Бар’єр цей виконує захисну функцію: не пропускає шкідливі та дає зелене світло корисним і поживним речовинам. Так відбувається в нормі. Але під впливом різних шкідливих чинників, які ми перерахуємо нижче, бар’єр може порушуватися, його виборча функція страждає — й ендотелій внутрішньої стінки починає пропускати чужинців і шкідників. Це називається ендотеліальною дисфункцією.

Що може спричинити ендотеліальну дисфункцію?

Куріння. Навіть одна викурена цигарка на тиждень (це сказано для тих, хто любить обманювати себе, хто «курить небагато, всього двічі на день») призводить до порушення природнього бар’єру. Кордони стають ненадійними.

Підвищення цукру. Ідеться не лише про людей з цукровим діабетом, а й про прихильників солоденького. Склянка солодкої газованої води чи шматочок тортика призведе до збільшення цукру на 30-40 хвилин, але цього достатньо для пошкодження внутрішньої стінки судини.

Підвищений тиск. Будь-який тиск понад 130/80 шкодить нашій інтимі, причому незворотно. Саме тому слід відвідати грамотного кардіолога, навіть за незначного підвищення тиску. Навіть за чудового самопочуття.

Шкідливі, складні жири (так звані ліпопротеїди низької щільності й/або тригліцериди) і трансжири. Якщо перші здебільшого синтезуються в нашому організмі, то тригліцериди і трансжири ми добровільно кладемо собі в рот. Особливого значення сучасна дієтологія надає трансжирам. З розвитком харчової промисловості в наше життя увійшли ці нові жири. Вони утворюються в результаті гідрогенезації природнього овочевого жиру. Так подовжується термін зберігання та життя продукту, чого не скажеш про термін придатності судин людей, які їх вживають. Найпоширеніші джерела цих шкідливих речовин — маргарин і вся випічка, що продається готовою в супермаркетах і крамницях (оскільки саме на ньому готуються всі ці булочки, тістечка, креми для тортів, будь-які види печива, навіть безневинні крекери тощо). Заморожені піци та інші заморожені продукти, олії з дуже низьким вмістом жиру, картопля фрі й будь-які фастфуди, деякі зернові суміші для швидких сніданків (особливо тривалого зберігання), попкорн для мікрохвильовки. Та й будь-які продукти, що ми смажимо на значній кількості несвіжої олії, будуть містити значний відсоток гідрогенізованого жиру. Тому краще переходити на інші, не менш смачні способи приготування їжі — електрогриль, мультиварка, запікати в духовці, пательня вог та ін. Всі ці способи дають змогу уникнути використання рослинної олії. Але ви можете додати до 20 мл на добу різних олій у салати (лляну, оливкову, кукурудзяну, соняшникову).

Проте якщо проблема вже є, чи можна її вирішити? В таких випадках ідеться про можливість «чищення» судин, порівнюючи атеросклероз з їх забрудненням. Тут слід спочатку зазначити, що холестеринові бляшки достатньо щільні та жорсткі за структурою, розчинити їх можна лише разом зі стінкою самої судини. Тобто фокус, який ми бачимо в рекламі чищення пральної машини чи робимо самостійно, коли чистимо накип у чайнику, з судинами не пройде. Не можна ввести ліки, які розчинять бляшку і залишить цілою саму судину.

Саме тому на сьогодні сучасній медицині відомі лише хірургічні методи «чищення», тобто забрати бляшку може тільки ендоваскулярний або серцево-судинний хірург. Перший може поставити всередину судини спеціальний розширювач (стент), не розрізаючи її, працюючи через доступ на руці чи нозі (це називається малоінвазивна хірургія). А другий уже робить відкриті операції на судинах.

«Тому якщо вам десь запропонують «почистити» судини чудодійними крапельницями чи таблетками — не ризикуйте. В кращому випадку ви втратите гроші, а в гіршому — можете нашкодити своєму здоров’ю. Що ж робити, якщо судини не можна «почистити»? Відповідь очевидна: не забруднювати. Це і є моя улюблена профілактика», — наголошує кардоіолог.

Також ми розповідали про найпотужнішу траву для мозкового кровообігу, серця, судин, надниркових залоз, суглобів, шкіри, волосся і не тільки.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитання34 хвилини тому
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
 Кінь понівечив господаря.
Фото: ОЦЕМД
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання29 Квітня 2024