Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Росія готується до нових випробувань міжконтинентальної ракети «Буревісник» з ядерною установкою

Росія готується до нових випробувань міжконтинентальної ракети «Буревісник» з ядерною установкою

Путін назвав її ракетою із практично необмеженою дальністю,

2 хв на прочитання03 Жовтня 2023, 08:35
Поділитись:

Супутникові знімки полігону Паньково на Новій Землі свідчать про підготовку до випробування міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою "Буревісник", пише New York Times.

На знімках стартового майданчика, зроблених вранці 20 вересня, видно кілька автомобілів, у тому числі вантажівку з причепом, розміри якої відповідають габаритам «Буревісника». Навіс над місцем запуску було зсунуто приблизно на 15 метрів. Вдень того ж дня вантажівка зникла, а навіс повернувся на місце. 28 вересня на стартовому майданчику знову було зафіксовано активність: там з'явилася схожа вантажівка, а навіс знову рухали.

Крім того, фахівці екологічної організації «Беллона» виявили, що з початку серпня по 26 вересня на аеродромі Рогачова за 160 км від Панькова знаходилися два розвідувальні літаки Росатому. Вони спеціалізуються на збиранні інформації про запуск ракет. Такі ж літаки знаходилися у цьому районі під час випробувань «Буревісника» у 2018 році.

31 серпня російська влада оголосила зону в районі Паньково небезпечною для польотів. Режим кілька разів продовжувався, він діятиме мінімум до 6 жовтня. Це можна вважати непрямим свідченням підготовки до випробувань.

Достовірно встановити, чи Росія готується до випробувань «Буревісника» чи вони вже відбулися, не можна, зазначає New York Times.

Вперше про міжконтинентальну крилату ракету, здатну нести ядерну бойову частину, розповів Володимир Путін у посланні до Федеральних зборів 1 березня 2018 року. Він назвав її ракетою із практично необмеженою дальністю, «невразливою для всіх існуючих та перспективних систем як ПРО, так і ППО».

За даними організації «Ініціатива щодо зменшення ядерної загрози», з 2017 до 2019 року російська армія провела 13 випробувань «Буревісника», всі вони закінчилися невдачею. Американські чиновники стверджують, що найтриваліший політ ракет тривав близько двох хвилин - вона пролетіла приблизно 35 км і впала в море.

Західні експерти вказували, що під час випробувань «Буревісника» на полігоні «Ненокса» під Сєвєродвінськом у серпні 2019 року загинуло семеро людей. У Міноборони Росії та Росатомі тоді заявили, що на полігоні вибухнув рідинний ракетний двигун.

Відповідно до Вікіпедії, станом на 2022 рік Росія володіє приблизно 6300 ядерними боєголовками, що є найбільшим запасом ядерних боєголовок у світі; другим за величиною запасом є 5428 боєголовок Сполучених Штатів. Розгорнута Росією ракета (ті, що фактично готові до запуску) становить приблизно 1588, поступаючись 1644 ракетам Сполучених Штатів.

Відомо, російська пропаганда почала закликати до відмови від літер Z та V як символів «спецоперації».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023