Догори
Дати відгук

Росія готує підґрунтя для застосування хімічної зброї (ФОТО)

Велика Британія та США побоюються, що Росія шукає привід для виправдання хімічної або біологічної атаки на Україну.

4 хв на прочитання10 Березня 2022, 15:15
Російський бронетранспортер знезаражений під час імітації аварії з небезпечними речовинами. Фото: Гавриїл Григоров/ТАРС Російський бронетранспортер знезаражений під час імітації аварії з небезпечними речовинами. Фото: Гавриїл Григоров/ТАРС
Поділитись:

Велика Британія та США побоюються, що Росія може підготувати основу для застосування хімічної зброї в Україні після того, як чиновники Кремля стверджували без твердих доказів, що США підтримують програму біологічної зброї в країні.

Російські пропагандисти знову розганяють інформацію про міфічні біолабораторії в Україні, які діяли за підтримки США.

Міноборони РФ продовжує наполягати на своїй версії щодо розробки біологічної зброї в Україні: у створених та фінансованих Пентагоном біолабораторіях в Україні проводилися різні дослідження (зокрема експерименти зі зразками коронавірусу кажанів) із метою створення механізму прихованого поширення смертоносних патогенів.

Згідно з документами, американська сторона планувала вести в Україні в 2022 році роботи з патогенів птахів, кажанів і рептилій із подальшим переходом до вивчення можливості перенесення ними африканської чуми свиней та сибірки.

Тим часом прес-секретар Білого дому Джен Псакі повідомляє, що фальшиві заяви Росії про ймовірну хімічну зброю США в Україні є провокацію, яка може стати приводом для застосування хімічної зброї.

«Тепер, коли Росія зробила ці неправдиві твердження, а Китай, здавалося б, підтримав цю пропаганду, ми всі повинні дивитися на те, щоб Росія, можливо, застосувала хімічну або біологічну зброю в Україні, або щоб створити операцію під фальшивим прапором з її використанням», — написала вона в Twitter.

Її коментарі прозвучали після того, як західні чиновники сказали на брифінгу, що «у нас є вагомі підстави для занепокоєння з приводу можливого використання нетрадиційної зброї» Росією, відображаючи досвід застосування хімічної зброї під час громадянської війни в Сирії.

Занепокоєння виникло частково через те, що російське міністерство закордонних справ займалося «підготовкою сцени», роблячи «неправдиві твердження» щодо програми біологічної зброї, що діє в Україні. Про це розповідає Guardian.

Видання нагадує, що раніше в середу речник МЗС Росії Марія Захарова повідомила, що у Росії є документи, які свідчать про те, що США підтримали програму створення біологічної зброї в Україні, яка стосується чуми, холери та сибірки. Вашингтон і Київ спростували ці заяви, які Псакі назвала «безглуздими».

Окремо Міноборони Росії звинуватило «українських націоналістів» у підготовці «провокації» з використанням хімічної зброї у селі на північний захід від Харкова. План полягав у тому, щоб помилково звинуватити російські сили у застосуванні хімічної зброї, додали в міністерстві.

«Росія має досвід звинувачення Заходу в тих самих порушеннях, які здійснює сама. Це очевидний хід Росії, щоб спробувати виправдати свій подальший навмисний, неспровокований і невиправданий напад на Україну», — написала Псакі в Twitter.

Росія виявила очевидну готовність атакувати мирних жителів в таких українських містах, як Харків і Маріуполь, оскільки її початкове вторгнення просувалося повільно.

Прямі напади на цивільних осіб або цивільну інфраструктуру вважаються військовими злочинами. Розробка, виробництво, накопичення та використання хімічної зброї заборонені міжнародним договором, підписаним 193 країнами.

Проте хімічна зброя була використана щонайменше 17 разів під час громадянської війни в Сирії, згідно з даними Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка звинуватила підтримуваний Росією режим Башара Асада в тому, що він стоїть за кількома високопоставленими особами.

Однак останніми роками Росія намагалася заперечити те, що сирійський режим застосовував хімічну зброю, а в квітні 2018 року, не підтверджуючи доказів, звинуватила Британію в причетності до хлорної атаки в Думі, в результаті якої загинули 40 людей.

Та факт, що хімічна зброя була доставлена ​​за допомогою авіаударів, привів ОЗХЗ до висновку, що відповідальність несуть сирійські ВПС.

Нагадаємо, Британія підтвердила, що Росія використовує «вакуумні бомби», які належать до «зброї масового ураження».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023