В Україні різко росли ціни на продукти харчування, що зумовлено інфляцією, погодними умовами та ситуацією на ринку праці. На кінець січня рівень інфляції досяг 12,9%, тоді як у грудні він становив трохи більше 12%. Про це розповів заступник голови "Всеукраїнської аграрної ради" Денис Марчук у коментарі УНН.
За словами експерта, посуха, яка спостерігалася влітку, призвела до втрати значної кількості врожаю, починаючи від овочевої групи. Також цей чинник частково вплинув і на зернові культури, що призвело до їхнього росту в ціні.
"Якщо дивитися по овочевій групі, то за рахунок втраченої врожайності, кількість якісної продукції, яку можна складати на зберігання не так багато. А попит всередині країни на овочі є досить серйозний, великим, і відповідно, ціни на овочеву групу також пішли вгору", — пояснив Марчук.
У найближчі тижні овочева група продуктів харчування зрову подорожчає, оскільки на складах малі запаси овочів "борщового наботу". А попит на них зросте через наближення Великоднього посту. Експерт наголосив, що немає поки підстпв стверджувати, що після Великодня ціни бодай частково відкотяться назад.
Більше новин читайте на GreenPost.