Догори
Дати відгук

Рівень водного стресу України та що буде з водою у південних і східних регіонах

26 вересня відзначається Всесвітній день річок.

3 хв на прочитання24 Вересня 2021, 16:22
Пересохле русло річки Бережничка у с. Середній Угринів, Калуського р-ну, Івано-Франківської обл. Джерело: Галицький Кореспондент. Пересохле русло річки Бережничка у с. Середній Угринів, Калуського р-ну, Івано-Франківської обл. Джерело: Галицький Кореспондент.
Поділитись:

Рівень водного стресу — це співвідношення забору прісної води до частки всіх наявних ресурсів прісної води в країні. Про проблему прісної води та кліматичних змін, які впливають на стан прісних водойм, ідеться в матеріалі Української кліматичної мережі.

Чим гірший цей показник — тим він ближчий до 100 %.

Як бачимо з рисунку 1,  сьогодні рівень водного стресу в Україні не високий і дорівнює 13 %. Для порівняння у Польщі цей показник становить 37 %, в Румунії — 6 %, Молдові — 16 %, Білорусі — 5 %. Значно гірша ситуація у країнах Західної Європи, а найгірша — у країнах Північної Африки та Близького Сходу.

Дефіцит води

Прогнози UN Water на 2010–2050 рр. демонструють, що в Україні збільшиться кількість регіонів з категорією «від нестачі до дефіциту води». За даними організації,  дефіцитними вважають регіони, в яких людина вилучає щорічно від 20 до 40 % загальнодоступних відновлюваних ресурсів поверхневих вод, а також сильно дефіцитні  регіони, де  вилучення води перевищує 40 %. Вже у 2010 році південні області України  мали категорію «сильна нестача води». У прогнозах на 2050 рік зазначено, що більшість великих міст і південно-східні області нашої країни мають категорію «від нестачі до дефіциту води».

Південні та східні регіони країни — найбільша загроза

Зміни у просторовому розподіленні водних ресурсів негативно вплинуть на південні та східні регіони країни. Саме вони зараз найменше  забезпечені водою. Опосередкований вплив зміни клімату  пов’язаний із тим, що під час посушливого періоду збільшиться забір води із водотоків для потреб аграрного сектору.

Як зазначають науковці, значну небезпеку становить підвищення температури повітря. Температура повітря вище оптимально допустимого значення у 30о С — вже несе негативні наслідки.  За такої температури коренева система рослин не зможе компенсувати витрати вологи, що випаровується, а отже, рослини  потребують додаткового зволоження, тобто необхідну воду для поливу змушені брати з річкової мережі.

Також опосередкований вплив змін клімату буде проявлятися через підвищення температур води в річках, а це, своєю чергою, впливатиме на збільшення біопродуктивності водойм, сприятиме інтенсивному розмноженню одноклітинних і багатоклітинних організмів.  Нові мешканці на фоні забруднення водойм провокуватимуть так звану евтрофікацію рівнинних річок. 

Евтрофікація — це збільшення біогенних речовин у водоймі, що викликає бурхливе розмноження водоростей, зниження прозорості води. Ці водорості поглинають  доступний у воді розчинений кисень у глибинних шарах. Зменшення кисню у воді — це масова загибель водних організмів, у тому числі риби. Такий циклічний ланцюговий процес. 

До слова, екоактивісти показали, як виглядає закинутий урановий кар'єр на Дніпропетровщині (ВІДЕО). 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання24 хвилини тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора