Догори
Дати відгук

Реєстр безкоштовних ліків поповнився новими препаратами: хто і як може отримати

Новий Реєстр набуває чинності 27 лютого 2022 року.

2 хв на прочитання27 Лютого 2023, 14:01
Поділитись:

Лікарські засоби для осіб у посттрансплантаційному періоді додано в реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Як повідомили у НСЗУ, 21 лютого 2023 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 лютого 2023 року.

 Новий Реєстр набуває чинності 27 лютого 2022 року. Ознайомитись із наказом МОЗ № 351 можна за посиланням  https://cutt.ly/j35Q8ay

Всього до програми реімбурсації включено 21 торгове найменування імуносупресивних лікарських засобів. 15 з них повністю безоплатні, шість – з частковою доплатою.

 Особи в пострансплантаційннму періоді, звертаються до трасплант-координаторів в трансплантаційних центрах, щоб отримати призначення лікарських засобів та рецепти за програмою реімбурсації. Лікарські засоби за такими рецептами можна отримати в аптечних закладах, що уклали договір з НСЗУ.

Важливо. Рецепти за програмою реімбурсації, вписуються лікарями за міжнародною непатентованою назвою, із зазначенням форми випуску та курсу лікування, а пацієнти в аптечних закладах обирають ті торгові найменування які їм потрібно (програма реімбурсації завжди передбачає, як мінімум одну торгову назву безоплатно для відповідного МНН)

Як отримати особам у трансплантаційному періоді отримати лікарські засоби?

Після трансплантації пацієнту в трансплантаційному центрі підбирають підтримувальну медикаментозну терапію.Трансплант-координатор вносить медичну інформацію, до електронної системи охорони здоров’я, створює план лікування, виписує електронний рецепт та дає направлення на планове обстеження через три місяці для визначення необхідності зміни плану лікування.

Через три місяці після трансплантації пацієнт здає аналізи. Трансплант-координатор на основі показників аналізів, визначає потребу в зміні курсу лікування або виписує новий рецепт за діючим планом лікування. Для підбору нового курсу лікування пацієнта направляють в стаціонар.

Якщо пацієнт вже має підібрану терапію (через 6-12 місяців після трансплантації).

Пацієнт має звернутися до транслант-координатора з випискою або призначенням лікарських засобів. На підставі виписки зі стаціонару або плану лікування координатор повторно призначить ліки за програмою реімбурсації та випише електронний рецепт. Лікарський засіб, дозування та курс лікування встановлюється на основі первинного призначення в плані лікування.

 Пацієнти, яким проводили трансплантацію за кордоном і які мають на руках підтверджуючі документи, мають звернутися до трансплант-координатора в трансплантаційний центр.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитанняхвилину тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання2 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання7 годин тому