Основою може бути невеликий хліб (наприклад багет, нарізаний кружальцями), корзинка (тарталетка) або ж овоч, наприкла огірок або листочок капусти. Також канапе можуть бути фруктовими — декілька невеликих фруктів (чи шматочків фруктів) можна з’єднати шпажкою. Вегетаріанські канапе, прості рецепти.
Бурякові канапе — на житній багет на дрібній терці натираємо сирий молодий буряк (терку можна використовувати таку, яку використовують для виготовлення корейськоъ моркви). Зверху прикрашаємо невеликим листочком буряка (замість листочка буряка можна використати будь-яку зелень). Якщо буряк не молодий, його можна зварити, а вже потім натерти на хліб.
Листочок салату згортаємо так, щоб вийшов квадратик зі стороною 5 сантиметрів (потрібно, щоб основа із салату мала декілкьа шарів, щоби в ній трималася шпажка). Зверху ставимо нарізаний кружальцями лимон, шматочок солодкого перцю і проколюємо шпажкою.
Огірки та редиску нарізаємо кружальцями, щільно викладуємо у тарталетку, прикрашаємо петрушкою.