Догори
Дати відгук

«Раптова смерть»: померла провідна депутатка ЄС у справі «Пфайзергейту» Мішель Рівазі

Їй було 70 років.

2 хв на прочитання03 Грудня 2023, 19:13
Мішель Рівазі була депутатом Європейського парламенту з 2009 року. Фото: ЄП Мішель Рівазі була депутатом Європейського парламенту з 2009 року. Фото: ЄП
Поділитись:

Мішель Рівазі, депутат Європарламенту від Зелених, яка наполягала на оприлюдненні SMS-листування між президентом Європейської комісії та генеральним директором Pfizer, померла 29 листопада у віці 70 років від серцевого нападу по дорозі до Європейського парламенту в Брюсселі. Про це повідомляє Euractiv.

Рівазі була членом Європейського парламенту від Зелених з 2009 року, зокрема, брала участь у боротьбі проти угоди про вільну торгівлю між ЄС та Меркосур і виступала проти використання пестицидів, включаючи гліфосат.

В ім'я прозорості вона присвятила частину свого останнього мандату розслідуванню так званої «СМС-справи», яка стосується підозр щодо текстових повідомлень, якими обмінювалися президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та генеральний директор Pfizer Альберт Бурла про переговори щодо контракту на 1,8 млрд доз вакцин проти COVID-19.

«Завжди готова захищати принципи, якими вона дорожила, Мішель Рівазі присвятила своє життя захисту біорізноманіття та нашого здоров'я, а також боротьбі за прозорість наших інституцій в інтересах європейських громадян», — йдеться у прес-релізі.

Вона також була відома своєю позицією щодо вакцин. Під час пандемії COVID-19 євродепутат критикувала впровадження COVID-сертифікатів та обов'язкову вакцинацію медичних працівників у Франції.

Президент Європейського парламенту Роберта Метсола в соціальній мережі X (раніше Twitter) заявила, що вона «засмучена» «раптовою смертю» Рівазі, «досвідченого депутата Європарламенту з глибокими переконаннями, відданого і працьовитого».

«Ми глибоко засмучені смертю нашої колеги Мішель Рівазі. [...] Її видатна кар'єра, її пристрасні політичні баталії та її емпатія залишили свій слід на всіх, хто мав можливість зустрітися з нею. Наша група та Європейський парламент сьогодні втрачають політичну фігуру, яка протягом усієї своєї кар'єри прагнула, перш за все, захищати суспільні інтереси», — заявили Террі Райнтке та Філіп Ламбертс від імені Групи Зелених/ЄФА.

До обрання депутатом Європарламенту Рівазі була депутатом від соціалістів у південно-східному французькому регіоні Дром із 1997 по 2002 рік. Вона також заснувала Комісію з незалежних досліджень та інформації про радіоактивність (CRIIRAD) після Чорнобильської ядерної катастрофи в квітні 1986 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.