Догори
Дати відгук

«Була ефективною лише на 0,85 %»: у Техасі подали до суду на Pfizer через претензії щодо вакцини проти COVID-19

Компанії загрожує понад 10 млн доларів штрафу за порушення закону, що захищає споживачів від оманливого маркетингу.

3 хв на прочитання02 Грудня 2023, 21:47
Фото: Flickr Фото: Flickr
Поділитись:

Генеральний прокурор американського штату Техас Кен Пакстон подав до суду на компанію Pfizer, звинувативши виробника ліків у спотворенні інформації про ефективність широко використовуваної вакцини проти COVID-19. Про це повідомляє Reuters.

У скарзі, поданій до суду, Пакстон заявив, що заява Pfizer про ефективність її вакцини на 95 % вводить в оману, оскільки вона забезпечує «відносне зниження ризику» для людей, які її приймали.

Пакстон сказав, що ця заява ґрунтується лише на даних клінічних випробувань за два місяці, і «абсолютне зниження ризику» у отримувачів вакцини показало, що вакцина була ефективною лише на 0,85 %.

Він також сказав, що пандемія погіршилася навіть після того, як люди почали приймати вакцину, розроблену Pfizer та її німецьким партнером BioNTech.

«Pfizer навмисно спотворила ефективність своєї вакцини проти COVID-19 і піддала цензурі осіб, які погрожували поширити правду, щоби сприяти швидкому прийняттю продукту та розширити його комерційні можливості», — йдеться у скарзі.

Позов має на меті зупинити нью-йоркську компанію Pfizer від неправдивих заяв і замовчування «правдивої інформації» про її вакцину, а також стягнути з неї понад 10 млн доларів штрафу за порушення техаського закону, що захищає споживачів від оманливого маркетингу.

Компанія Pfizer заявила, що понад 1,5 млрд людей отримали її вакцину. Виробник ліків повідомив про понад 74 млрд доларів доходу у 2021 та 2022 роках, пов’язаних з імунізацією проти COVID-19.

У своїй заяві Pfizer заявила, що її заява про її вакцину була «точною та науково обґрунтованою», і що вона вважає, що позов Пакстона не має підстав.

Компанія Pfizer також заявила, що її вакцина «продемонструвала сприятливий профіль безпеки в усіх вікових групах і допомогла захистити від важких наслідків COVID-19, включаючи госпіталізацію та смерть».

Експерти з інфекційних захворювань вважають, що відносне зниження ризику є більш значущим способом оцінки ефективності вакцини, ніж абсолютне зниження ризику. Відносний ризик показує, наскільки добре вакцина захищає реципієнтів порівняно з контрольною групою дослідження.

Відомо, що Пакстон на початку цього року почав досліджувати, чи Pfizer, Moderna (MRNA.O) і Johnson & Johnson правильно представили ефективність своїх вакцин, аби перевірити «наукову й етичну основу» рішень щодо охорони здоров’я щодо COVID-19.

«Pfizer не говорила правди про свої вакцини проти COVID-19. Ми прагнемо справедливості для жителів Техасу, багатьох з яких тиранічні накази щодо вакцини змусили прийняти дефектний продукт, який продається через брехню», — йдеться в заяві Пакстона.

Це вже другий позов генеральний прокурор Техасу проти Pfizer. У справі, відкритій 21 листопада, Пакстон звинуватив Pfizer і постачальника в маніпуляції з тестами контролю якості, що призвело до розповсюдження неефективних препаратів для лікування синдрому дефіциту уваги та гіперактивності у дітей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024