Догори
Дати відгук

Радуцький маніпулює, розповідаючи про безоплатне лікування у приватних медзакладах – експерт

Хоча цифри називає правильні

2 хв на прочитання22 Травня 2021, 17:13
Радуцький маніпулює, розповідаючи про безоплатне лікування у приватних медзакладах – експерт Радуцький маніпулює, розповідаючи про безоплатне лікування у приватних медзакладах – експерт
Поділитись:

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький офіційно повідомив про те, що у програмі медичних гарантій 2021 року приватних медзакладів на 30% більше, ніж було торік.

Михайло Радуцький нагадує: головна ідея медичної реформи – пацієнт обирає той медичний заклад, де надають якісніші послуги. За рік реформування «вторинки» комунальні заклади почали конкурувати між собою, з приватними закладами та лікарями-підприємцями. А конкуренція за пацієнта безпосередньо впливає на якість медичних послуг.

«Бачимо, що за рік значно більше напрямків медицини стали цікавими для приватних компаній. Щоб виграти конкуренцію у приватників, керівництво комунальних лікарень має закуповувати нове обладнання, залучати кваліфікованих спеціалістів. В умовах обмеженого фінансування для цього є відповідні інструментизалучення інвестора через механізми концесії та державно-приватного партнерства», – заявив Михайло Радуцький.

Проте медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти, назвав 30%, про які говорить Михайло Радуцький, «тупою маніпуляцією».

«58 приватних медустанов на понад 1300 державних і комунальних – це крапля в морі і в межах статпохибки. Тим більше, що йдеться переважно про приватні онкоклініки», – говорить експерт у своєму коментарі GreenPost.

Дмитро Підтуркін пояснює: якщо приватний заклад надає спеціалізовану медичну допомогу за договорами НСЗУ, це зовсім не означає, що все лікування в цих приватних клініках буде за державний рахунок, тобто безоплатним для пацієнта.

«Наприклад, у програмі медгарантій багато окремо відтарифікованих одиничних послуг з онкоклінік: окремо тарифікують радіологічне лікування, хіміотерапію, мамографію, цитоскопію, гістероскопію, колоноскопію, бронхоскопію тощо.

Коли хоча б одна приватна широкопрофільна лікарня підпише договір із НСЗУ – ось тоді можна говорити про реальний прорив», – вважає Дмитро Підтуркін.

Нагадаємо, пацієнтські організації вимагають розслідування корупції під час медзакупівель.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.