Догори
Дати відгук

Рада підтримала приєднання України до стандарту ОЕСР щодо сертифікації насіння

Участь в Насіннєвих схемах ОЄСР надасть змогу сертифікувати насіння за міжнародними нормами та видавати сортові сертифікати, які визнаються 60-ма країнами-учасниками.

2 хв на прочитання01 Травня 2020, 18:16
pixabay pixabay
Поділитись:

Верховна Рада України ухвалила законопроект №0029, поданий Президентом України Володимиром Зеленським, про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як інформує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, участь в Насіннєвих схемах ОЄСР надасть змогу сертифікувати насіння цих культур за міжнародними нормами та видавати сортові сертифікати (етикетки та сертифікати міжнародного зразка), які визнаються 60-ма країнами-учасниками. 

Приняття сертифікату сприятиме підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, рівня конкурентоспроможності вітчизняних сортів на зовнішніх ринках, задоволенню експортного попиту та відкриттю нових ринків збуту.

За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, проєкт Закону вирішує питання як  ратифікації зі сторони Україною вимог країн-членів ОЕСР (>70 країн) для експорту насіння вирощеного в Україні олійних культур (соняшник/ріпак), цукрового та кормового буряку селекційними компаніями та виробниками насіння, так і завершення 5-річної процедури Імплементації Україною рішень Секретаріату ОЕСР.

 

Довідково:

Насіннєві схеми ОЕСР включають в себе низку загальних правил та вимог до виробництва насіння, польового інспектування насіннєвих посівів, маркування насіння та видачі сортових документів. Україна, як і всі учасники, має дотримуватись цих вимог. Україна вже 10 років є учасником Насіннєвих схем ОЄСР по зерновим, кукурудзі та сорго.

Зазначимо,члени СОТ, у тому числі Україна,  розповсюдили Спільну заяву стосовно забезпечення відкритої та передбачуваної торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією під час пандемії COVID-19. Одним з пунктів заяви є відсутність обмежень щодо експорту сільськогосподарської продукції та утримуватись від запровадження необґрунтованих торговельних бар'єрів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.