Догори
Дати відгук

Псує смак і корисні властивості: які продукти не можна смажити на соняшниковій олії

Соняшникова олія категорично не підходить для смаження деяких продуктів.

2 хв на прочитання26 Травня 2023, 22:30
Поділитись:

Соняшникова олія – одне з найпопулярніших видів олій, на якому смажать їжу. Однак не всі знають, що це олію не завжди можна використовувати у кулінарії. Вся справа в тому, що вона має високу точку димлення, і в поєднанні з деякими продуктами за високих температур може бути небезпечним для здоров'я.

Чому масло може не підходить для смаження

Справа в тому, що у кожного масла є точка димлення - це температура, при якій масло руйнується і згоряє, надаючи їжі неприємний смак, що пригорів. У цей час у продукті вивільняються шкідливі для організму вільні радикали.

А взагалі краще уникати смаження на олії з таких причин:

  1. Олію вилучають із соняшника хімічним шляхом. Цим воно відрізняється від оливкового, яке можна екстрагувати пресуванням.
  2. У олії дуже висока концентрація жирних кислот Омега-6. Вони легко окислюються. І якщо жирні кислоти Омега-3 дуже корисні, то надлишок Омега-6 може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.
  3. Більшість виробників соняшникової олії виготовляють продукцію з генетично модифікованих соняшників. Поки що не знайшли точних доказів, але це може бути небезпечним для здоров'я.
  4. Існують дані, які говорять про те, що коли соняшникова олія нагрівається (наприклад, при смаженні), вона виділяє токсичні речовини альдегіди, що посилюють розвиток хвороби Альцгеймера та серцево-судинні захворювання.

Яку олію краще не використовувати при жарінні

Нерафіновані олії мають нижчу точку димлення, ніж рафіновані, тому вони краще підходять для заправки салатів та соусів. А для смаження вони не підходять.

Соняшникова нерафінована олія стає шкідливою при 107 градусах. Адже під час смаження у фритюрі температура коливається від 177 до 232 градусів.

Точки димлення різних типів олій такі:

  • Кокосова олія: рафінована – 200, нерафінована – 177.
  • Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238; нерафінована – 178.
  • Оливкова олія: рафінована - 199-243; віджимання virgin - 210; віджимання extra virgin – 160-190.
  • Соняшникова олія: рафінована – 232; нерафінована – 107.
  • Лляна олія: нерафінована - 107.

Коли ми дізналися про точку кипіння соняшникової олії, тепер розглянемо, які продукти не можна смажити на ньому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.