Псує смак і корисні властивості: які продукти не можна смажити на соняшниковій олії
Соняшникова олія категорично не підходить для смаження деяких продуктів.
Соняшникова олія – одне з найпопулярніших видів олій, на якому смажать їжу. Однак не всі знають, що це олію не завжди можна використовувати у кулінарії. Вся справа в тому, що вона має високу точку димлення, і в поєднанні з деякими продуктами за високих температур може бути небезпечним для здоров'я.
Чому масло може не підходить для смаження
Справа в тому, що у кожного масла є точка димлення - це температура, при якій масло руйнується і згоряє, надаючи їжі неприємний смак, що пригорів. У цей час у продукті вивільняються шкідливі для організму вільні радикали.
А взагалі краще уникати смаження на олії з таких причин:
- Олію вилучають із соняшника хімічним шляхом. Цим воно відрізняється від оливкового, яке можна екстрагувати пресуванням.
- У олії дуже висока концентрація жирних кислот Омега-6. Вони легко окислюються. І якщо жирні кислоти Омега-3 дуже корисні, то надлишок Омега-6 може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.
- Більшість виробників соняшникової олії виготовляють продукцію з генетично модифікованих соняшників. Поки що не знайшли точних доказів, але це може бути небезпечним для здоров'я.
- Існують дані, які говорять про те, що коли соняшникова олія нагрівається (наприклад, при смаженні), вона виділяє токсичні речовини альдегіди, що посилюють розвиток хвороби Альцгеймера та серцево-судинні захворювання.
Яку олію краще не використовувати при жарінні
Нерафіновані олії мають нижчу точку димлення, ніж рафіновані, тому вони краще підходять для заправки салатів та соусів. А для смаження вони не підходять.
Соняшникова нерафінована олія стає шкідливою при 107 градусах. Адже під час смаження у фритюрі температура коливається від 177 до 232 градусів.
Точки димлення різних типів олій такі:
- Кокосова олія: рафінована – 200, нерафінована – 177.
- Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238; нерафінована – 178.
- Оливкова олія: рафінована - 199-243; віджимання virgin - 210; віджимання extra virgin – 160-190.
- Соняшникова олія: рафінована – 232; нерафінована – 107.
- Лляна олія: нерафінована - 107.
Коли ми дізналися про точку кипіння соняшникової олії, тепер розглянемо, які продукти не можна смажити на ньому.