Догори
Дати відгук

Притисни і покрути: паста стала однією з найпопулярніших у світі страв

25 жовтня відзначається Всесвітній день пасти.

4 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Паста / gastronom.com ФОТО: Паста / gastronom.com
Поділитись:

Щороку 25 жовтня відзначають гастрономічне свято з італійським присмаком – Всесвітній день пасти.

З 1998 року, після Першого всесвітнього конгресу виробників пасти, його відзначають як День, повністю присвячений просуванню і поширенню надзвичайних властивостей страви як здорового та смачного продукту.

Це свято, започатковане з наміром показати, що макаронні вироби є здоровою, довготривкою їжею, поширеною на всіх континентах і здатною задовольнити особливості будь-якої кухні, як вишуканої, так і простої та доступної. ЮНЕСКО визнала її нематеріальною культурною спадщиною людства. Важливо, що ця страва є основою середземноморської дієти. А середземноморська дієта визнана багатьма як основа здорового харчування.

Цікаво, що єдиної системи класифікації пасти немає. А це дозволяє сказати, що це - живий продукт з динамічною історією, який постійно розвивається та змінюється. Причому кожен новий його вид ламає всі ретельно розроблені схеми. Єдине, що можна сказати, що паста – це як італійські макарони, так і страви з них.

Поширене твердження, що макарони - це загальна назва виробів із засушеного тіста, а паста - це вироби з борошна твердих сортів пшениці. Італійці на це визначення можуть запитати: а борошно з пшениці нетвердих сортів - це як? Тобто, у їхньому меню такі альтернативи не предбачені.

ФОТО: Різні види пасти / gastronom.com

Звідси випливає і твердження про те, що паста не може бути шкідливою навіть для тих людей, які палко прагнуть скинути пару чи навіть кілька десятків зайвих кілограмів. Бо від неї не набирають вагу. Єдине обмеження: її не рекомендують вживати людям, яким протипоказаний через природні особливості організму глютен. Хоча, вже давно є рецепти безглютеногового тіста, позбавленого цього білку хліба, і, звісно, безглютенової пасти.

Паста відома своєю високою харчовою цінністю та здатністю насичувати організм. Як джерело складних вуглеводів, вона забезпечує організм необхідною енергією на тривалий період часу. До складу пасти входять корисні білки, вітаміни B та E, а також магній, залізо, калій та кальцій.

Пасти є безліч видів. Зокрема, їх можна поділити на:

  • довгі макаронні вироби, такі як знамениті спагетті;
  • макаронні вироби «гнізда», такі як смачна паппарделле, яка поєднується з м’ясними соусами;
  • короткі макаронні вироби, такі як конкільє або конкільйоні, орекьєтте або пенне;
  • дрібні макарони, які зазвичай подають у бульйоні;
  • і, нарешті, смачна паста з начинкою, а саме равіолі та тортелліні.

Навіть лазанью часто відносять до особливого виду і сорту пасти.

ФОТО: Паста / gastronom.com

Є три незмінні інгридієнти пасти: борошно, яйця і вода. Все. Решта - політ фантазії кулінара, випробування спроможності його смаків і гаманця, та демонстрація його вподобань.

Для багатьох тарілка пасти є улюбленою їжею. Це дуже ситна страва, яка радує своїм різноманіттям смаку. І Всесвітній день пасти - це ідеальний привід обговорити, як правильно її їсти.

Багато хто вживає цю популярну страву неправильно. Зокрема, використання ложки у парі з виделкою є поширеною помилкою. Так простіше, але не за традицією. Є всього один інструмент для споживання пасти. Це виделка. І всього два правила для правильного поїдання смачних виробів з тіста з найрізноманітнішими заправками:

Правила споживання пасти:

  • притиснути виделкою купку пасти до дна тарілки;
  • покрутити виделку довкола осі, набравши трохи страви. 

Італійці додають ще третє, негласне, правило: неправильно їсти пасту насамоті. Маєш тарілку смакоти - поділися з товаришем. А краше збери на паста-паті родичів, друзів і дорогих тобі людей. Це стовідсоткова гарантія, що жодна калорія від страви не прилипне до талії.

Загалом Всесвітній день пасти був створений для того, щоб привернути увагу до важливості простої і доступної, але від цього не менш геніальної страви у світовій гастрономічній культурі та її економічному значенню, а основною метою свята є популяризація культури споживання пасти та інформування людей про її різноманітність та користь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро