Догори
Дати відгук

Продукти, яких слід уникати при підвищеному тиску

Дієтологи дали поради для харчування

3 хв на прочитання31 Грудня 2022, 15:00
Поділитись:

Високий кров'яний тиск — це одне з найпоширеніших серцево-судинних захворювань у всьому світі, передає Ukr.Media. Воно пов'язане з тим, що серце не може нормально качати кров і крові складніше надходити до різних частин тіла. Високий кров'яний тиск найчастіше викликано отвердеваниєм і закупоркою артерій, що утруднює кровотік, подвоюючи навантаження на серцевий м'яз. Якщо у вас діагностували гіпертонію, тобі потрібно обмежити вживання в їжу певних продуктів, щоб уникнути ускладнень. Дієтологи розповіли про продукти, які краще замінити більш корисними аналогами.

Солодощі

Солодощі і рафінований цукор викликають звикання і дуже шкодять здоров'ю. Їх не можна їсти тим, хто страждає від високого тиску, так як вони призводять до набору зайвої ваги і діабету. Заміни солодощі гірким шоколадом з вмістом не менше 60% какао, так як містяться в ньому антиоксиданти дуже корисні при високому тиску.

Соуси

Покупні соуси і заправки для салатів і пасти містять багато натрію і тому шкодять здоров'ю артерій. Майонез, кетчуп та інші схожі продукти містять багато хімічних добавок і уповільнюють обмін речовин.

Ковбаса

Ковбаса дуже-дуже смачна і швидко втамовує голод. Тим не менш, вона містить занадто багато насичених жирів і хімічних сполук, які шкодять здоров'ю. Високий вміст солі, калорій і консервантів в ковбасі підвищує рівень запалення в тканинах і ускладнює кровообіг в артеріях. Ковбаса також уповільнює обмін речовин і підвищує ризик ожиріння і діабету.

Сир

У сирах міститься дуже багато солі і насичених жирів, які підвищують артеріальний тиск. Натрій викликає затримку рідини в тканинах, підвищує тиск і провокує розвиток запальних процесів. Жири потрапляють в артерії, роблячи їх більш жорсткими і перешкоджаючи нормальному кровообігу. Пацієнти, які страждають від високого тиску, повинні замінити сир рослинними аналогами, наприклад, тофу.

Хліб

Хліб і хлібобулочні вироби містять багато натрію і насичених жирів, які, засвоюючи організмом, підвищують кров'яний тиск. Всього один шматок хліба містить 230 мг натрію, тобто 15% від рекомендованої денної норми. Проблема ускладнюється, якщо хліб випікається з рафінованого борошна, яке призводить до ожиріння та діабету, ускладнюючи контроль артеріального тиску.

Напої з кофеїном

Надмірне вживання в їжу напоїв з високим вмістом кофеїну, таких як кава і кока-кола, підвищує артеріальний тиск, що особливо шкідливо, якщо тобі вже діагностували гіпертонію. Всі напої і продукти з високим вмістом кофеїну володіють стимулюючим ефектом і підвищують артеріальний тиск.

Спред і маргарин

Штучні рослинні жири містять дуже багато натрію і жиру, тому вони дуже шкідливі для здоров'я артерій. Зловживання маргарином підвищує рівень поганого ЛПНЩ-холестерину в організмі і перешкоджає нормальному кровотоку. Крім того, маргарин уповільнює обмін речовин і сприяє набору зайвої ваги.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.