Вчені довели, що харчування серйозно впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. Але, якщо раніше вважалося, що головну роль у розвитку інсульту або інфаркту, відіграє холестерин, то сьогодні у науковців є неспростовні докази того, що це тромботичні фактори. Тромботичні фактори, що містяться в деяких харчових продуктах, впливають на в'язкість та клейкість крові. Таким чином, харчування здатне керувати процесом тромбоутворення.
Помідори
Помідори мають унікальною здатністю перешкоджати утворенню тромбів в крові. Антитромбозні елементи – флавоніди – містяться у жовтій речовині, яка обволікає зерна помідорів.
Достатня кількість флавонідів міститься приблизно в 6 свіжих помідорах або в 150 мл томатного соку. Корисний ефект складає приблизно 18 годин.
Червоний виноград
В шкірці червоного винограду міститься особливий протизгортаючий компонент, який здатний знижувати склеюючу активність тромбоцитів і підвищувати кількість хорошого холестерину в сироватці крові. Біофлавоноіди винограду зміцнюють судинну стінку, а також беруть участь в регуляції холестеринового обміну.
Звичайний чай
Знижує здатність крові до згортання, пришвидшує розчинення тромбів, перешкоджає активації та зчепленню тромбоцитів в тій же мірі, як і аспірин. Він також стримує розростання гладкої м’язової тканини на стінках артерій, які є основою для утворення артеріальних бляшок.
Китайський вчений Лю Фуцинь вважає, що немає різниці в дії чорного і зеленого чаю.
Часник
В часнику виявлено три протизгортаючих компоненти, які підсилюють кровотік, знижують ризик утворення тромбу навіть більш ефективно, ніж аспірин, а також надає тромболітичну дію.
Три зубчики сірого часнику в день підвищують ефективність фібрінолітичної системи організму на 20%. Для більшого виділення необхідних компонентів часник краще розчавити, а не різати. Дослідження підтвердили, що суміш розчавленого часнику з сиром і оливковою олією (грецький рецепт) допомагає при захворюваннях серця.
Сніданок знижує небезпеку інфаркту
Виявлено, що без сніданку небезпека тромбоутворення, а з ним і серцевий напад або інсульт, збільшується втричі.
Вночі здатність тромбоцитів до склеювання знижена, а вранці різко зростає. Сніданок знижує «склеюючу» активність тромбоцитів.
Прянощі проти тромбів
Найбільш ефективними вважаються гвоздика, імбир, тмин і куркума, які стримують утворення тромбоксану – попередника агрегації тромбоцитів, причому гвоздика в цьому відношенні перевершує аспірин.
Секрет вегетаріанців
Вітамін С та клітковина, які містяться в овочах і фруктах, стимулюють розчинення тромбів, перешкоджають агрегації тромбоцитів, знижують рівень тромбоутворюючого білку фібриногену.
У вегетаріанців нижчі, ніж у м’ясоїдів, рівні фібриногену та артеріального тиску, а також в’язкість крові.
Риба жирних сортів
Риба жирних сортів (лосось, сардини, макрель, оселедець, тунець тощо) є харчовим антикоагулянтом, які пригнічують агрегацію (склеювання) тромбоцитів, підтримуючи їх нормальну форму диску, знижує вміст фібриногену, а також стимулює розчинення кров'яних згустків.
Виявлено, що 150 г лосося або сардин на день знижують рівень фібриногену на 16%.
Гриби розріджують кров
Чорний шампіньйон містить декілька з’єднань, які розріджують кров, в тому числі і аденозин, який міститься також в часнику та цибулі.
А оскільки страви китайської кухні складаються з великої кількості цибулі, імбиру, часнику і чорного гриба, то це пояснює феномен, чому китайці практично ніколи не хворіють тромбозами.
Цибуля
Цибуля запобігає утворенню тромбів в будь-якому вигляді — сирому, вареному, смаженому. Достатньо всього лише 60 грамів цибулі, щоб нейтралізувати дію навіть самого жирного обіду. Кверцетин, що міститься в цибулі, є потужним антиоксидантом, який здатний блокувати утворення тромбів. Найбільша кількість кверцетину міститься в жовтій і червоній цибулі, в білій його менше. Лікарі рекомендують вводити цибулю в свій щоденний раціон. Особливо важливо додавати цибулю в жирні страви.