Догори
Дати відгук

Православна Церква пропонує альтернативи зрубаним ялинкам

3 хв на прочитання23 Грудня 2019, 14:39
Поділитись:

На сторінці Автокефальної Української Православної Церкви у Фейсбуці з'явився допис, в якому пропонується подумати про значення ялинки під час різдвяно-новорічних свят, важливість збереження природи та духовній підготовці до Різдва Христового.

"У кожній родині по-різному ставляться до цього вічнозеленого символу: хтось обирає живу ялинку, хтось – зрубану, хтось – штучну. А що краще для нас із християнської точки зору? - йдеться у повідомленні. - Пам’ятаймо, що оселивши людину у світі, як у домі, Господь дав їй першу заповідь – піклуватися про Всесвіт (Бут. 1: 26 – 28). Згодом Творець постійно нагадував нащадкам Адама, що Він переймається не лише ними, але й рештою Свого творіння. Неодноразово Спаситель також підтверджував, що Він дбає і про людей, і одягає славою польові квіти, і дає їжу небесним птахам (Мф. 6: 26 – 30). Тож ігнорування цього важливого виміру піклування про все творіння Боже віддаляє нас від Творця, Його заповідей, Його любові".

Відповідно до зазначеного допису, ялинка, як і будь-яке інше дерево, рослина чи тварина, є тим Божим творінням, яке разом із людиною радіє події Різдва – приходу в світ Самого Творця. І правильніше, щоби цій події Боговтілення Його творіння раділи живими.

Православна Церква України пропонує розглянути альтернативи зрубаним ялинкам, а також не відмовлятися від використання штучних дерев.

Найперше, це прикрашання живої ялинки, що росте на подвір’ї, або придбання ялинки у горщику – таку рослину потім можна буде висадити в землю.

По-друге, це композиція із хвойних гілок, які можна зв’язати у форму ялинки: обламування лапника (гілок сосен чи ялин) не шкодить лісу, а його подальша переробка є непоганим екологічним рішенням.

Цікавим і креативним варіантом може стати імпровізоване новорічне дерево з усього, що є під рукою в домі: книги, ялинкові прикраси, кімнатні рослини, фрукти й солодощі, іграшки, різноманітне хатнє приладдя тощо.

"Штучна ялина – теж альтернатива зрубаній, адже, купуючи її, ви не знищуєте живі дерева, до того ж, вона може слугувати вам новорічною окрасою років 10-20. Але потрібно пам’ятати про правильну її утилізацію, яка би не шкодила довкіллю. Інакше штучні ялинки, що виготовляються із суміші полівінілхлориду та металу, розкладатимуться у природному середовищі кількасот років… Сьогодні Україна вже рухається в бік цивілізованих країн у питанні сортування та переробки сміття, а тому, попередньо відділивши пластик від металу, можна здавати штучні ялинки на утилізацію шляхом високотемпературного спалення", - йдеться у дописі.

Також Автокефальна Українська Православна Церква пропонує поміркувати про підготовку до святкування і визначити: чи ялинка – головний атрибут святкування події Різдва Христового? Адже насамперед, має бути здійснена духовна підготовка до відзначення свята: дотримування посту, примирення з ближніми, сповідь і щире покаяння у гріхах, добрі вчинки, милосердя та любов. Адже Різдво Христове – це набагато більше, аніж зовнішньо створений святковий настрій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Баклажани - корисний овоч
Баклажани - корисний овоч, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, яких саме
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп на п'ятницю, 17 травня
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
На яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
ФОТО ілюстративне
У Мінсоцполітики пояснили, на яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
2 хв на прочитанняВчора
Коли ситуація в енергосистемі поліпшиться
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині ліквідували підпільний тютюновий цех та вилучили сировини на понад 1,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Україна повинна бути готовою до всього - Радуцький
1 хв на прочитанняВчора
Ідеальний продукт для тих, хто прагне контролювати вагу: помідори по-корейськи
1 хв на прочитанняВчора
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних культур - Тарас Висоцький
1 хв на прочитанняВчора